Internasjonalt Regionalutvikling

Portland: Porten til Ishavet

Myndigheter og næringsliv i Maine er opptatt av å utvikle Portland til logistikk-knutepunkt for godsfrakt fra USA til Arktis, nordområdene og Nord-Europa. Tidligere i år etablerte islandske Eimskip en transportrute fra Portland til Reykjvik og videre til Sortland. Denne ruta har blitt en suksess, den transporterer bla. frossenfisk, flaksevann, lammekjøtt og aluminium til den amerikanske industrien. Amerikanerne mener at de vil kunne utnytte den andre transportretningen til å nå nye markeder for egne varer, men da trengs det investeringer i Portland havn.

For å tilfredsstille Eimskips krav til forbedringer av Portland havn og for å sette havna i stand til å bli en konkurransedyktig eksporthavn, har delstatens myndigheter foreslått å sette av 24 millioner dollar for å forbedre intermodal infrastruktur, bla. er det foreslått å gi en ny jernbaneforbindelse til havna.

Maine og Portland opplever nå en overgang fra å være en blindvei i logistikk-kjeden til å bli et knutepunkt. På samme måte kan havner i Nord-Norge oppleve å bli sentrale i transport over Atlanterhavet –  Atlanterhavet er smalest i nord. I tillegg vil transportmuligheter over den nordlige sjørute mellom Europa og Asia gjøre nordnorske havner særdeles godt rustet til vekst. Intermodalitet vil være en avgjørende faktor for hvilke havner som vil få slike viktige knutepunktfunksjoner: spesielt jernbanetilknytning er viktig. I dag er det to havner i Nord-Norge som har dette, Bodø og Narvik, de har derfor store fortrinn og muligheter for å bli Norges svar på Portland.

Nye jernbaneforbindelser til kystbyer i Nord-Norge vil kunne endre konkurransebildet mellom havnene i nord. Rambøll arbeider nå med en transportplan for Barentsregionen – Barents Freeway –  som vil gi svar på hvilke slike nye forbindelser som vil være mest riktig å satse på. Resultatet fra dette arbeidet vil foreligge høsten 2014.

Eimskip

Se også min bloggpost fra mai 2013 om Eimskip: https://nilsajohnsen.com/2013/05/01/maine-kina-og-island-har-en-mulighet-til-felles-den-nordlige-sjorute/ og les mer om Barents Freeway her: https://nilsajohnsen.com/2013/05/08/barents-freeway/

1 kommentar på “Portland: Porten til Ishavet

  1. Tilbaketråkk: Arctic Frontiers 2017: en helt personlig fortelling om meg, Maine og ASRC | Nils Arne Johnsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: