handel Internasjonalt Næringsliv

Lokalt kan også være internasjonalt: Smakfullt samarbeid mellom Tromsø og Norway

Troms har en godt etablert bryggerinæring i vekst. Tromsøbryggeriet Mack markedsfører seg fremdeles som verdens nordligste bryggeri, og det stemmer at de er nordligst i verden av industrielle bryggeri. Deres vekst i nasjonale og internasjonale markeder har vært god, ikke minst deres satsning på Isbjørn-produktene, som noe overraskende fikk en bestilling fra en supermarkedskjede i Australia i 2020: 500 000 ølbokser.  – En av tidenes gigantordrer av Mack-øl, uttalte adm dir Roger Karlsen seg i november 2020.

Troms har flere håndverksbryggeri i tillegg til industrielle Mack. I Tromsø: Mack’s eget Mack Mikrobryggeri, Graff Brygghus, Bryggeri 13 og Polden. På Senja: Senja Håndbryggeri, og Harstad Bryggeri i Harstad. Det største av disse bryggeriene er Graff Brygghus, med ca 100 000 liter i sin årsproduksjon.

Lokal drikke (og mat) er etterspurt av både lokalbefolkning og besøkende. På Senja for eksempel, er det slik at de aller fleste serveringssteder tilbyr øl produsert på tidligere Øverbotten skole av Senja Håndbryggeri. I tillegg til lokalmarkedet, så har flere av bryggeriene sine varer til salgs på Vinmonopolet, og dermed over hele landet, og i restaurantnæringen nasjonalt.

Fylkeskommunen har i partnerskap med Innovasjon Norge, Statsforvalteren, Norsk institutt for bioøkonomi og Norges Råfisklag etablert en egen matstrategi for Troms og Finnmark som også inkluderer drikke: Matstrategi 2020-2025

Målet med strategien og samarbeidet er å styrke produsentene av mat og drikke, og gi kundene et mangfold av arktiske smaker. Fylkeskommunens har et eget prosjekt over fire år, Matriket Arktis, som bidrar til at målet oppnås.

Bryggeribransjen er internasjonal, både som eksport/import-vare, men også i prosjektbaserte samproduksjoner, såkalte «co-labs», hvor spesielt håndverksbyggeri samarbeider om produktutvikling. Ølet brygges enten i det ene bryggeriet, eller i begge, slik som Scandi Land fra Graff Brygghus og Norway Brewing Company. Ølet ble til under et besøk Graff sine folk hadde til Norway, Maine, USA i 2018 og ble nå i vår produsert opp på nytt, både i Norway i april og i Tromsø i mai.

Det hører med til historien at bryggerimesteren i Norway har en Tromsø-fortid, Charlie Magne Melhus er fra Tromsø. Tilfeldighetene vil det slik, at jeg selv traff ham i Portland, Maine i 2019, da jeg besøkte puben King’s Head mens de samtidig fikk en leveranse fra Norway Brewing Company: En litt morsom opplevelse og forbindelse mellom Tromsø og Norway.

1 kommentar på “Lokalt kan også være internasjonalt: Smakfullt samarbeid mellom Tromsø og Norway

  1. This Mainer looks forward to returning to Tromsø. I’m missing Graff Brygghus, Helmersen Delikatesser & Vinbar, Fiskekompaniet, Mathallen…so many good tastes–and good company to go along with it. International food collaborations are the most intimate form of diplomacy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: