Veksten i internasjonal skipstrafikk i den nordlige sjørute har hatt en stor vekst. Det første år med slike seilinger var 2010, da med 4 skip. I fjor gjennomførte 47 skip denne reisen. I år har 60 skip gjennomført sin reise pr 31. oktober.
Til sammenligning har Suezkanalen 20 000 skip i året, Panamakanalen har 14 000.
Russiske myndigheter forventer en rask vekst for den nordlige sjørute, denne veksten vil komme selv om isforholdene i havet er variable. Teknologiutviklingen innenfor isbryting vil gjøre passasjen mer tilgjengelig og sikker.
Det er store økonomiske gevinster å hente. En reduksjon av seilingstid på 15-20 dager gir store økonomiske besparelser. Det første utenlandske skipet som seilte denne distansen – kinesiske Yong Sheng – hadde en besparelse på 180 000 USD bare på redusert drivstofforbruk. I tillegg kommer sparte lønnsutgifter. Også miljøbesparelsen er stor på grunn av redusert drivstofforbruk. Avstanden mellom Kina og Europa via den nordlige sjørute er ca 1/3 av ruten via Singapore og Suez.
Norsk Polarinstitutt har tidligere i år anslått at 5 til 20 % av skipstrafikk mellom Kina og Europa vil gå via den nordlige sjørute om syv år (2020).
Det er ikke uten grunn at Singapore er en av 12 observatør-stater i Arktisk Råd sammen med Kina.
Virkningene av at Kina, Japan og Sør-Korea kommer mye nærmere Europa vil være store. Konkurranseforholdet mellom Europa og det fjerne østen vil endre seg betraktelig. Europas økonomier vil måtte tilpasse seg dette proaktivt, for å gjøre dette til muligheter for vekst i stedet for til en trussel.
Hei Nils Arne, takk for en bra blogg!
Hvor henter du informasjon om antall passeringer i nordøstpassasjen? og vet du hvorfor så mange av de som har søkt om å passere faktisk ikke reiser?
mvh
Olaf Mathisen
Hei Olaf!
Takk for tilbakemelding.
Her finnes det online informasjon om transitt-reiser i den Nordlige Sjørute, nå oppdatert til 71. På samme nettside er det også en oversikt over alle som har søkt. http://www.arctic-lio.com/
Nils Arne Johnsen