Internasjonalt

Fakta om Island: olje

Island har en kontinentalsokkel med muligheter for olje og gass. Geologiske undersøkelser viser at spesielt to områder har gunstige forhold: Dreki og Gammur. Gammur ligger nært nordkysten av Island og er et relativt lite område. Dreki ligger 300 – 400 km nordøst for Island – omtrent midt mellom Island og Jan Mayen. Her har islandske myndigheter delt ut to lisenser – og den tredje er i sluttføringsfasen for tildeling. Det er tre hovedfelt i Dreki, to dekker områder som deles med Norge. Norge har hhv 25 % og 75 % av mulige olje- og gassforekomster i disse. Den tredje feltet ligger fullt ut i islandsk del.

Geologisk er Dreki lik norsk sokkel øst i Norskehavet, Dreki har tidligere vært sammenhengende med områder av Norskehavet som nå har olje- og gassproduksjon. Kontinentaldriften har skilt områdene fra hverandre, men Norges suverenitet over Jan Mayen gjør at Dreki er et felles anliggende for oljenasjonen Norge og oljeaspirant Island.

Islandske myndigheter har det norske system og forvaltingsregime for petroleumsvirksomhet som forbilde, noe som gjør Island spesielt interessant for norske aktører. Flere av selskapene som har andeler i de tildelte lisensene har sine kontorer i Norge, andre er islandske – og også et kinesisk oljeselskap har andel.

Det at Norge etter valget i høst har lagt utviklingen av petroleumsindustri ved Jan Mayen på vent, har skapt en viss skuffelse på Island. Nå er det ingen drahjelp å få fra Norge gjennom utvikling av norsk sokkel. Prøveboring på Draki-feltene forventes gjennomført i løpet av 4-7 år. Eventuelle funn vil gi produksjon om 10-20 år. Lisenstildelingen er derfor en start på en langsiktig næringsutvikling for Island.

0 kommentarer på “Fakta om Island: olje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: