Regionalutvikling

Norges nordlige universitet

Universitetet i Tromsø og Høyskolen i Finnmark er i fusjonsforhandlinger. Behovet for å samordne høyere utdanning i nord er absolutt til stede, lærekrefter og ressurser for øvrig er knappe og studenter og forskere krever kvalitet og profesjonalitet i alle ledd fra utdanningsinstitusjonene.

Styret for Høgskolen i Finnmark er positive til en fusjon og man har nå oppnådd enighet med Universitetet i Tromsø (UiT) at det er to aktuelle alternativer for navn: Universitetet i Nord-Norge eller Universitetet i Tromsø. Det fusjonerte universitetet vil ha campus i Tromsø, Alta, Hammerfest og Krikenes. Begge navnealternativ er derfor litt odde.

Universitetet i Tromsø er et godt innarbeidet merkevarenavn, men det viser til byen Tromsø. Også andre institusjoner har hatt «Tromsø» som en del av navnet, for eksempel Tromsø Museum og Regionsykehuset i Tromsø. Førstnevnte er nå en del av UiT og vil dermed ha samme navneskjebne som selve universitetet. Regionsykehuset i Tromsø heter nå Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), det er derfor et godt argument for at det nye universitetet også skal ha «Nord-Norge» som en del av navnet. Forkortelsen UNN er riktignok opptatt, så alternativet vil være UiNN?

Navnet bør signalisere universitetets geografiske ståsted og tilstedeværelse. «Universitetet i Tromsø» kan derfor kunne bli oppfattet snevert – og campus i de andre byene vil få navn som: «Universitetet i Tromsø, avdeling Alta».

«Universitetet i Nord-Norge» kan bli oppfattet som misvisende når det gjelder tilstedeværelse og kanskje også provoserende for det andre universitetet vi har i Nord-Norge: Universitetet i Nordland. Det vil kunne forsterke motsetningene mellom byene Tromsø og Bodø.

Ordet «universitet» trenger nødvendigvis ikke stå først i navnet. Med mønster fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim vil jeg foreslå navnet: Norges nordlige universitet (NNU). Navnet vil gi gode muligheter for profilering av de lokaliteter universitetet har, for eksempel Norges nordlige universitet i Tromsø / NNU i Tromsø, Norges nordlige universitet i Kirkenes / NNU i Kirkenes. Navnet vil ikke provosere Universitetet i Nordland og vil lett kunne ta opp i seg flere lokaliseringer, f. eks Harstad, Narvik, Bodø og Nesna uten at flere kostbare og ladete prosesser rundt navneendring er nødvendig.

4 kommentarer på “Norges nordlige universitet

  1. Hei. Interessante tanker, Nils Arne, og vel begrunnet. Men hvordan vil navnet (Norges nordlige universitet) ta seg ut på engelsk?

    • The Arctic University of Norway, kanskje. Eller The University of Arctic Norway .Det engelske ordet «arctic» tilsvarer egentlig vårt «nordområdene». Vårt «arktis» forbindes ikke med fastlands-Norge, men med det islagte Arktis fra Svalbard og nordover.

  2. Eg vil nok halde fast ved Universitetet i Tromsø som førsteval, men synst at Nordlysuniversitetet kan vere eit ok alternativ. Noregs nordlegaste eller universitetet i NN synst eg høyrest litt provinsielt ut, men det er kanskje berre vanen?

    • Så lenge et fusjonert universitet ikke bare har campus i Tromsø, så mener jeg at «Universitetet i Tromsø» blir et misvisende navn. «Nordområde» er et for tung ord, klinger ikke bra sammen med «universitet», synes jeg. Ishavsuniversitetet kan kanskje gå, men gir nok for mye assosiasjon til marine- og maritime fag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: