Byutvikling

Grindøysundet beriker og begrenser

Midt i Tromsø kommune ligger Grindøysundet naturreservat. Det består av Grindøya, sundet mellom Grindøya og Kvaløya og kystlinja på Kvaløya langs dette sundet.Også små deler av Tisnes på Kvaløya inngår i naturreservatet som har vært fredet siden 1995. Området sikrer et stort grunnvannområde i sjø med tilhørende fast grunn på Grindøya som et reservat for fugl. Området har også en høy botanisk verdi.

Området ligger sør i Sandnessundet mellom Tromsøya og Kvaløya. Dette sundet er et av to by-sund i Tromsø. Tromsø by har sin bebyggelse på fastlandet, på Tromsøya og på Kvaløya (Kvaløysletta eller «Kvaløybyen»). Befolkningsfordelinga mellom disse områdene er omtrent 35/50/15. Det østre sundet – Tromsøysundet – mellom Tromsøya og fastlandet har gode samferdselsårer: Tromsøbrua med to kjørefelt og Tromsøysundtunnelen med fire kjørefelt. Sandnessundet mot vest har en veiforbindelse: Sandnessundbrua med to-felts kjørebane.

Kapasiteten på Sandnessundbrua begynner å nå sitt maksimale nivå i rush-tid – spesielt i morgentrafikken. Også veisystemet på vestsiden av Tromsøya er underdimensjonert og er medvirkende til at trafikk mellom Tromsøya og Kvaløya til tider har sine utfordringer. Flere interessenter og arbeider derfor for en økt kapasitet over Sandnessundet, enten ved å utvide kapasiteten på dagens bruforbindelse eller ved å bygge en helt ny forbindelse i form av bru eller undersjøisk tunnel.

Alternativene er mange og noen mener at en forbindelsen mellom Tisnes og Sør-Tromsøya er det mest riktige. Dette er på en relativt brei del av Sandnessundet og noen initiativtakere mener at det er en fordel å for et slikt prosjekt å ha en veifylling fra Kvaløya til Grindøya og så en videre bru eller tunnelforbindelse. Dette vil berøre naturreservatet og er derfor svært lite realistisk. Ingen fredning av naturreservat er omgjort i Norge, det kan ikke forventes at det vil skje i Tromsø – spesielt siden det finnes flere alternativer til en kryssing av Sandnessundet.

Grindøysundet naturreservat er at verdifullt innslag i Tromsøs naturmangfold. Det er et fredet område. Det vil kunne gi en verdi for kommunen i overskuelig fremtid. Det vil også være med å danne rammene for hvordan byens infrastruktur skal utvikles – og dermed for hvordan byen som sådan skal utvikle seg: i byer på Tromsøs størrelse er et effektivt transportnett viktigste faktor for videre byvekst.

Grindøysundet

 

Les også mitt blogginnlegg om ny Sandnessundforbindelse: https://nilsajohnsen.com/2013/01/08/sandnessundet-ny-forbindelse-mellom-kvaloya-og-tromsoya/

0 kommentarer på “Grindøysundet beriker og begrenser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: