Internasjonalt Regionalutvikling

Den nordlige sjørute trenger jernbane og havn

The Arctic Institute har nå i november publisert en rapport om den nordlige sjørute (NSR) og dens begrensninger i forhold til å bli en viktig rute for internasjonal transport. Det er flere faktorer som ligger til grunn for konklusjonen om at den nordlige sjørute ikke kan bli den nye «silkeveien» til Kina:

–  Kun 2,9 prosent av Kinas internasjonale handel er med Nord-Europa.

–  Skipene for internasjonal gods- og varetransport blir større. Neste generasjon betegnes Ultra Large Container Ships, disse vil være omtrent dobbelt så store som de største skipene i dag. Størrelsen gjør at skipene ikke vil kunne passere den nordlige sjørute. Seilingsleden er for smal i Karastredet og Laptevstredet. Det samme gjelder for Suez-kanalen.

–  Kina har investert i terminaler og havner langs Suez-kanalen. I tillegg investerer de i egne havner i Kina for å kunne håndtere Ultra Large Container Ships.

Den nordlige sjørute har for dårlig infrastruktur når det gjelder havner og terminaler. Dette kombinert med størrelesbegrensninger, gjør at NSR ikke oppfattes om konkurransedyktig selv om det er titalls dager å spare på seiling mellom Kina og Nord-Europa.

Regional transport, dvs transport innad i det arktiske området, vil danne grunnlag for både mengden av skipstrafikk i NSR og også for investeringer i terminaler og havner. Hvis slike havneinvesteringer kommer, vil de kunne legge grunnlag for trafikkvekst for transitt.

For Norge vil dette bety at det er Barents-regionens transportbehov som vil være førende for hvor det skal gjøres større investeringer i havner. I følge Joint Barents Transport Plan ligger Narvik og Kirkenes best an for å få slike funksjoner: i kombinasjon med jernbane vil det kunne være transportgrunnlag for å gjøre svært store investeringer i havn. En tilleggseffekt, i et omfang som er vanskelig å forutse, er at samme havner vil kunne være et grunnlag for transitt-trafikk i den nordlige sjørute. Det er derfor ikke tilfeldig at illustrasjonen til denne blogg-posten er fra Framnes i Narvik – fra byggingen av Northland Resources terminal for jernmalm (arkivbilde).

0 kommentarer på “Den nordlige sjørute trenger jernbane og havn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: