Internasjonalt Regionalutvikling

Norge og den nordlige sjørute

Den nordlige sjørute (NSR) binder Nord-Atlanteren og Nord-Stillehavet sammen. Skipsleden administreres av Russland, siden ruta følger russisk kyst og farvann: fra Karahavet i vest til kysten av Tsjukotkahalvøya i øst, sør for Beringsstredet.

Russland åpnet NRS for internasjonal skipsfart i 2010 med første seiling i september. I 2010 var det 4 seilinger, dette økte til 47 i 2012. Seilingstida fra Murmansk til Kina er 22 dager, halvparten av tiden det tar å gå via Suez-kanalen. Tidsbesparelsen gir betydelig reduksjon i transportkostnader.

Transporttida fra Karahavet til Tsjukotkahalvøya er på 10 – 15 dager, avhengig av skipstype og når i den fem måneder lange sesongen transporten foretas.

Skip om går i NRS-trafikk må ha en spesiell isklassing. Disse skipene er derfor tyngre og mindre enn andre skip.Det er lønnsomt med omlasting til andre skip for videretransport til havner internasjonalt. Det kan derfor bli et marked for transitthavner både vest og øst for NSR. I vest er Arkhangelsk og Murmansk i dag transitthavner – spesielt for nasjonal russisk transport. For internasjonal transport kan både Norge og Island være i posisjon til å få slike funksjoner. I Norge kan for eksempel Kirkenes, Tromsø og Narvik være aktuelle. Det vil kreve store investeringer i infrastruktur for havn og tilhørende lager og industriareal. Nærhet vil jernbane vil kunne være en fordel, men ikke et avgjørende premiss. Island vil kunne bli et 100 % skipsbasert logistikknutepunkt for det nordlige Atlanterhav. Kinesiske myndigheter har vist interesse for dette.

Hittil i år har det kommet 89 søknader om internasjonal transittrafikk i NSR. Viktigheten av ruten øker etterhvert som stadig flere aktører vinner erfaring med bruken av den.

Selv skal jeg ha innlegg på Kyst- og  havnekonferansen i Honningsvåg i oktober om transportplanlegging i Barentsregionen – den nordlige sjøruten som mulighet for Nord-Norge vil være ett av de tema jeg omtaler.

Den nordlige sjørute kan bli viktig for Nord-Norges kyst  –  og vice versa.

0 kommentarer på “Norge og den nordlige sjørute

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: