Internasjonalt

Arctic Airlink – jobben må gjøres på nytt

I vinter har det vært premiere på flyforbindelsen Oulu-Luleå-Tromsø med to prøveturer i forbindelse med to arrangement i Tromsø: Tromsø International Film Festival og Arctic Frontiers.

Fra høsten av har initiativtakerne – Business Oulu, Norrbottens Handelskammare og Troms fylkeskommune – et mål om at flyforbindelsen skal være etablert som et ukentlig fast rutetilbud.

De baserer opprettelsen av flyruta på en markedsundersøkelse som også jeg var respondent på høsten 2013. Det er utvilsom et økende behov for samferdsel mellom de største byene på Nordkalotten. Økonomien i alle land har står i forskjellig grad i en internasjonaliseringsprosess. Den største økonomiske vekst er forventet å komme i Nord-Norge, i hovedsak på grunn av olje og gass-bransjens inntog i landsdelen: I februar ble det lagt frem en rapport som viste at veksten i verdiskapningen i Nord-Norge har vært dobbelt så stor som i Sør-Norge de siste ti år.

Oulu har gått igjennom en stor endring i næringsliv og økonomi: Nokia har vært en stor aktør i den største finske by i nordområdene, en aktør som har tapt store markedandeler internasjonalt i konkurranse fra mobilteknologi fra Øst-Asia. I sommer var arbeidsledigheten i Oulu hele 16 %. Det er ikke uten grunn at Oulu er pådriver for økt samkvem med Tromsø og Nord-Norge, de har høy teknologisk kompetanse som de ser et marked for i Nord-Norge. Dette gjelder spesielt IKT-kompetansen.

Begge prøveturene med Arcic Airlink har vært knyttet til arrangement i Tromsø. Begge.

Dette er hva brosjyren om Arctic Airlink sier om de tre byene:

OULU: Oulu – Capital of Northern Scandinavia

Experience your future in the Capital of Northern Scandinavia, Oulu Finland. Oulu with its quarter of a million inhabitants is the largest city in Northern Scandinavia. Oulu is allegedly the best city concept an hub for innovative modern technology and dynamic industries. Oulu was nominated as TOP 7 finalist in the Intelligent Community Forum’s annual worldwide competition 2012 and 2013. Oulu technology hub is one of the first in the world. The University of Oulu alongside with several other study facilities creates a highly educated community which is also the youngest in Europe. The most significant investments are currently made in Northern Finland and the number of investments is increasing. Oulu seeks to develop the cooperation in Norhtern Scandinavia in business, research, tourism and employment as well as culture. The Arctic Airlink provides the needed accessibility for this!

LULEÅ: Experience Luleå in Swedish Lapland

Luleå, the heart of northern Sweden, has smalltown nearness and big-city offerings, the vitality of a university and an innovative business sector. A real winter city with a white winter playground and a beautiful summer archipelago. Luleå tops the Swedish sunshine league year after year. We’re 75 000 residents and growing.

TROMSØ: I like Tromsø!

Archipelagos, fjords and mountains create the frame for the county of Troms with added colour from the midnight sun and the northern lights. Troms has a varied coastline. Norway’s two largest island are located here, while the fjords virtually cut into the landscape. Mountains rise wildly and inaccessibly directly from the sea into the sky and are alluring for keen mountain hikers. Rivers and streams flow down the mountainsides and continue through expansive agrigultural areas. Troms’ many watercources are ideal for exciting fishing and paddling experiences. The county of Troms har a population of 154 642 and lincludes three cities/towns. The largest city is Tromsø with a population of 65 286, followed by Harstad with 23 105 and Finnsnes with 11 160 inhabitants. The county’s 22 municipalities contain many villages and smaller settlements.

Brosjyren er gitt ut i vinter! Pr 1. oktober 2013 var det 71 300 registrerte innbyggere i Tromsø kommune. I tillegg bodde det da et stort antall studenter i byen, noe som ga en reell befolkningsmengde på minst 75 000. Tromsø – eller rettere sagt Troms – beskrives i brosjyren som et reisemål for å oppleve naturherligheter, den eneste næring som nevnes er landbruket.

Teksten kan med de rette briller på analyseres om en fylkeskommunal uvilje til å beskrive at det ligger en stor og viktig by innenfor Troms’ grenser: en by med universitet og allsidig næringsliv, en by som kan tilby utviklingsmuligheter for internasjonalt næringsliv. Byen er ikke et naturreservat, hvor til nøds reiseliv er av interesse for de som skal trafikkere den nye flyruta fra den arktiske hovedstad Oulu og universitets- og næringslivsbyen Luleå.

Vi venter på neste opplag av brosjyren med store forventninger.

2 kommentarer på “Arctic Airlink – jobben må gjøres på nytt

 1. Bjørn Henrik Kavli, Samferdselssjef i Troms

  Hei Nils Arne

  Dette var hva jeg vil kalle en real skivebom.

  Fylkeskommunen forsøker i samarbeid med Oulo og Norbotten län å få på plass et flytilbud som kan bidra til å skape større regional vekst i nord. Det har, som du omtaler, tidligere vært forsøkt å etablere en rute mellom Tromsø-Kiruna og Luleå. Erfaringen fra det forsøket viste at det var relativt mange som benyttet ruten i jobbsammenheng, men det lå et stort uutnyttet potensiale i fritidsreiser. Et hovedpoeng har derfor vært å skape mertrafikk utover jobbreiser slik at denne ruta får et mer robust kundegrunnlag og dermed blir mer økonomisk bærekraftig. Det er nok derfor vår svenske samarbeidspartner har valgt å fokusere på fritidsrelaterte reisprodukt i akkurat denne brosjyren (som utgjør en svært beskjeden andel av prosjektets ressursinnsats).

  Prosjektet er basert på at de tre byene alle har et allsidig næringsliv, store kunnskaps og forskningsmiljø og det har vært gjennomført flere møter med og mellom disse for å kartlegge samarbeidspotensial og behovene til disse miljøene.

  Troms fylkeskommune støtter universitets og forskingsmiljøene i Tromsø med flere 10 talls millioner kroner i året og er nok en av de viktigste støttespillerne Tromsø har når det kommer til internasjonalisering, kompetanseutvikling og forskning.

  Fylkeskommunen er bl.a. hovedsponsor for Arctic Frontier, TIFF, Sjakk-OL og Arctic race of Norway. I tillegg støtter fylkeskommunen både Universitetet og Norut med betydelige midler til infrstrukturutvikling, prosjekter og prosjektstillinger. Når sant skal sies så har vel fylkeskommunale utviklingsmidler også bidratt godt på bunnlinjen og kompetanseoppbyggingen til den arktiske direktøren i Rambøll også.

  Vi skal selvfølgelig orientere vår svenske samarbeidspartner om at han må oppdatere sine tall når det gjelder befolkningen i Tromsø, men det kan saktens se ut til at kan være på plass med en liten oppdatering til næringsliv og konsulenter ift Troms fylkeskommunens innsats for å legge til rette for regional utvikling i Tromsø og Troms også.

  • Takk for god kommentar, Bjørn!

   Brosjyrer bli lest. Innholdet i denne var overraskende for meg.

   Vi ses på Fylkeshuset, takk for invitasjonen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: