Regionalutvikling

Trenger Vadsø en egen lufthavn?

Siden 19. april har Vadsø lufthavn vært helt stengt på grunn av streik hos Luftfartens Funksjonærforening. Også lufthavnene i Vardø, Mehamn, Honningsvåg, Svolvær og Brønnøysund er rammet av streiken, av disse er det bare Brønnøysund som ikke er helt stengt.

Den langvarige stengningen av lufthavnene medfører ulemper for de reisende, men det gjør også et komplisert tema aktuelt: er det behov for alle småflyplassene i Nord-Norge? Når de kan være stengt i en måned uten at det blir en særlig stor sak av det i offentligheten, så er det ikke til å unngå at eksistensberettigelsen blir et spørmål.

Vadsø lufthavn i Kiby hadde 84 000 passasjerer i 2011. I dag er tilbudet til de reisende redusert til to daglige bussavganger i hver retning mellom Vadsø og Kirkenes lufthavn. Denne bussturen tar to og en halv time. I tillegg til denne økte reisetiden, blir det ventetid for mange i Kirkenes som skal videre til reisemål som ellers har direkteforbindelser med Vadsø, for eksempel Alta og Tromsø. En reise mellom Vadsø og Tromsø kan nå ta 4-5 timer, mot litt over en time ved direkte flyforbindelse.

Det at både Vardø og Vadsø lufthavn nå har vært helt stengt i flere uker aktualiserer debatten om én ny felles lufthavn for Varanger. Vardø, Vadsø, Båtsfjord, Berlevåg og Kirkenes lufthavn kan tenkes å erstattes av én lufthavn. Jeg har tidligere skrevet om dette i en bloggpost i februar i år: https://nilsajohnsen.com/2013/02/09/varanger-international-airport/

Transportfaglig og økonomisk kan en slik løsning være verdt å utrede nærmere. En ny Varanger lufthavn vil ha et trafikkgrunnlag på 300 – 450 000 passasjerer, kanskje også et trafikkgrunnlag fra de nordøstligste kommunene i Finland. Økonomisk vil det være en stor besparelse å erstatte fem lufthavner med en, selv om noen av disse lufthavnene kanskje fortsatt skal kunne ha beredskapsmessige funksjoner.

Om en slik ny lufthavn er lokal- og regionalpolitisk mulig å etablere, er et helt åpent spørsmål.

Kirkenes som bysamfunn, har nå en stamflyplass bare 12 km fra byen. En ny Varanger lufthavn vil omtrent ti-doble reiseavstanden. Det er en ulempe. Samtidig vil en eventuell nedlegging av Kirkenes lufthavn på Høybuktmoen kunne gi areal-utviklingsmuligheter for Kirkenes.

De andre kommunene i Varanger vil kunne få et bedret tilbud, hvis tilbringertjenestene med buss vil kunne bli å stole på. God og forutsigbar fremkommelighet på veinettet vinterstid vil være spesielt viktig. En ny Varanger lufthavn vil derfor kunne ha som forutsetning at det blir gjort tiltak på veinettet, spesielt over fjellovergangene på veiene til Berlevåg, Båtsfjord og Vardø.

Vil utredningsarbeidet bli påbegynt? Også det er et utfordrende politisk spørsmål. Streikens varighet kan påvirke dette sterkt: Luftfartens Funksjonærforening har uttalt at de er forberedt på å streike helt til jul.

1 kommentar på “Trenger Vadsø en egen lufthavn?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: