Byutvikling

Nasjonal anerkjennelse av Nuuk kan gi en by av internasjonal betydning, eller motsatt.

Rambøll har for tredje år på rad arrangert et rundebordsmøte om utviklingen i Nordområdene, denne gang i Nuuk.  I 2013 var møtestedet Tromsø og tema var: Bærekraftige samfunn i Arktis. I fjor var møtet i Oulu med tema transportinvesteringer i Nordområdene med spesielt fokus på Barentsregionen. Rambøll inviterer interessenter fra det internasjonale arktiske samfunn for å fritt diskutere arktiske utviklingsutfordringer og for også å finne løsninger på disse.

Rundebordsmøtet i Nuuk for to uker siden gikk over to dager. Arrangementet var et samarbeid mellom Rambøll og Sermersooq kommune. Vi hadde samlet interessenter i vårt nettverk fra Norge, Sverige, Danmark og Island for å bistå kommunen i deres strategiske utviklingsarbeid.

Det ble generert store og visjonære ideer for Nuuk:

  • 60 000 innbyggere som mål for utviklingen (dagens befolkningstall er 17 000)
  • Nedbygging av transportmonopoler (i dag er det kun ett selskap som har rettigheter til logistikk mot utlandet)
  • Nuuk som et sentrum for arktisk forskning (i dag er det høy internasjonal forskningsaktivitet i og om Grønland, men dette gir liten økonomisk effekt for Nuuk og Grønland)

Det var enighet om at det er viktig for Nuuk å etablere en omforent strategi for sin utvikling som hovedstad. Hittil har fokus vært nasjonalt: det å få aksept for sin nasjonale rolle og også utvikle denne. På rundebordsmøtet kom det internasjonale perspektivet høyt på agendaen: Nuuk må utarbeide en strategi for å tiltrekke seg internasjonale ressurser i form av kompetanse (innbyggere, næringsliv, besøkende) og finansiering.

Et konkret forslag fra møtet var å etablere et fond for tilrettelegging av utenlandske investeringer i Nuuk. Sermersooq kommune må være sin rolle bevisst: de må dedikere ressurser til å ta i mot virksomheter utenifra og hjelpe dem igjennom det offentlige system og byråkrati i Grønland.

Forholdet mellom Nuuk og resten av Grønland ble også diskutert: det oppfattes i dag som en hindring for utvikling av hovedstaden. Mitt bidrag til denne diskusjonen var at byen kan øke og forbedre sin nasjonale rolle gjennom å ta en internasjonal posisjon.

Flere av de internasjonale deltakerne på møtet vektla at hovedsteder har stor betydning for nasjoners utvikling og internasjonale tiltrekningskraft. Både København og Reykjavik har som eksempler hatt avgjørende betydning for den økonomiske utvikling i hhv Danmark og Island. Det å etablere en nasjonal stolthet og positiv holdning til hovedstaden vil være viktig for både Nuuks og Grønlands utvikling.

Nuuk har et svært begrenset areal for sin byvekst. Det vil være behov for store investeringer for å kunne ta unna den forventede befolkningsvekst. Nå bor ca 30% av Grønlands befolkning i Nuuk. Det er svært sannsynlig at denne andelen vil vokse, spesielt hvis byen etablerer en visjon og strategi for sin internasjonale rolle.

0 kommentarer på “Nasjonal anerkjennelse av Nuuk kan gi en by av internasjonal betydning, eller motsatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: