Rambøll fortsetter vår fokus på næringsutvikling i den nordligste del av Atlanteren. Motivert av resultatene vi har hatt av de siste to års prosjekt i arktisk del av Atlanteren inkludert Maine, har vi satt opp neste prosjekt: High North Atlantic Business Alliance.
Prosjektet har som mål å binde sammen en havneby fra hver av de følgende regioner for forretningsutvikling: Nord-Norge, Færøyene, Island, Grønland, Newfoundland og Maine. Hver by vil være representert av både infrastrukturleverandører, dvs havner, og lokalt næringsliv. For å gjøre prosjektet avgrenset i første fase, har vi et spesielt fokus på reiselivsnæringen, men også andre felles næringssektorer og handel vil være en del av prosjektet.
I begynnelsen av oktober i år ledet jeg på vegne av Rambøll en næringslivsdelegasjon fra Tromsø til Portland, Maine, USA (bildet over teksten er fra befaring av den internasjonale havneterminalen i Portland). De 11 deltakerne kom fra en stor bredde av bedrifter: Tromsø Havn, North Agency, Norinnova, Macks Ølbryggeri, Graff Brygghus, Hrogn og Helmersen Delikatesser. Bakgrunnen for at Rambøll organsierte denne delegasjonen, var våre positive erfaringer med forretningsutvikling for både Rambøll og næringsliv på Island og Maine, som følge av skipsfrakt-linjene til Eimskip som knytter Maine til den arktiske nordatlantiske region og Nord-Europa for øvrig. Eimskip flyttet sin amerikanske havn fra Norfolk i Virginia til Portland i Maine for fire år siden, noe som har resultert i en vekst godsfrakt på deres linje mellom Europa og USA på 50 %. Spesielt har handelen mellom Island og USA økt, men det eksporteres også varer fra Norge til Maine.
Som følge av handelsforbindelsen har det også oppstått andre relasjoner mellom Maine og Island, innen innovasjon og høyere utdanning spesielt. University of Southern Maine har etablert et samarbeid med Reykjavik Universitet og det islandske marine klynge-konseptet Sjavarklasinn (Iceland Ocean Cluster) har blitt eksportert til USA, hittil er to slike klynger etablert: New England Ocean Cluster i Maine og New Bedford Ocean Cluster i Massachusetts. Det arbeides med å få til en tilsvarende etablering i Seattle.
Norge står for tur for å bli en del av denne nye samarbeidsregionen. Under konferansen Arctic Circle Assembly i Reykjavik sist uke ble det avholdt et første møte mellom University of Southern Maine (USM) og Universitetet i Tromsø. Partene ble enige om å utforske felles utviklingsprosjekt, en prosess som jeg og Rambøll skal bidra i som lokalkjente både i Portland og i Tromsø.
Det marine klynge-konseptet er også på vei til Norge, nærmere bestemt til Båtsfjord, hvor det arbeides med en etablering under den islandsk ledete paraplyen Ocean Cluster Network.
Island har dermed tatt en ledende posisjon i den nordligste Atlanteren i to næringssektorer, shipping og marin innovasjon. Det er flere næringer og samfunnssektorer som vil kunne øke sin vekst gjennom internasjonalt samarbeid i denne regionen, hvilket land som vil bli ledende vil være avhengig av flere faktorer – den viktigste faktorene er kanskje initiativ og utferdstrang. Hittil har Rambøll i Tromsø fått en fin posisjon som ledende rådgiver innen internasjonal forretningsutvikling i regionen som vi har valgt å kalle High North Atlantic eller arktiske Nord-Atlanteren.
Med bakgrunn i posisjoner og relasjoner som allerede er etablert, er det naturlig at vi i High North Atlantic Business Alliance velger følgende byer fra hvert av seks landene: Tromsø, Torshavn, Reykjavik, Nuuk, Argentia og Portland.
Rambøll har fått finansiering fra Nordisk Ministerråd til forprosjektet og vi har hittil avklart følgende partnere: Maine North Atlantic Development Office, Maine Port Authority, Port of Argentia, Eimskip, Royal Arctic Lines, Sikuki Nuuk Harbour og Refskegg. I løpet av høsten skal det avklares ytterlig flere partnere i Argentia/Newfoundland, Nuuk, Torshavn, Reykjavik og Tromsø.
Den første felles utviklingsaktivteten mellom de seks byene er planlagt å være på Færøyene i mai 2018.
0 kommentarer på “Partnersøk for High North Atlantic Business Alliance”