Internasjonalt

Våre arktiske naboer er i nød

I helgen var det en naturkatastrofe på Nord-vest Grønland. Et jordskjelv utløste en tsunami som traff Nuugaatsiaq, ei bygd med ca 100 innbyggere, hvor 11 bygg ble tatt av bølgene: bolighus, skole og butikk. Der er fire personer savnet, to alvorlig skadet og syv personer lettere skadet. Også bygdene Illorsuit og Uummannaq har fått skader.

Bygdene ligger på ca 71 grader nord og er ganske isolerte samfunn uten gode beredskapsfunksjoner: alle innbyggerne i Nuugaatsiaq er evakuert til Uummannaq hvor de er innlosjert på samfunnshuset.

Også innbyggerne i Illorsuit og Niaqornat, er evakuert på grunn av fare for jord og stein-ras. Totalt er 400 personer evakuert og det er ingen beredskap for  innlosjere så mange personer over lengre tid.

I slike katastrofe-situasjoner er de isolerte samfunnene langs kysten av Grønland avhengig av at øyeblikkelig hjelp i form av mat og klær flys inn fra Nuuk og Kangerlussuaq, eller med skip fra Nuuk.

Selvstyret på Grønland har organisert hjelp i samarbeid med den danske stat og flere humanitære organisasjoner har gjort det samme. Behovet for hjelp er stort: flere bygder er evakuert.

Arktisk beredskap er et eget fag: all industriell virksomhet, skipsfart og lufttrafikk i Arktis er spesielt sårbar ved ulykker på grunn av lange avstander, kaldt klima og lite utbygd infrastruktur. Dette er fag som det undervises i blant annet på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Hendelsen på Grønland viser at også samfunnene i det høye Arktis er veldig sårbare.

Gjenoppbyggingen av bygda vil ta tid og det vil koste mer enn det vi er vant med i Nord-Norge: rundt regnet koster bygging av et hus 2,5 ganger mer på Grønland enn på Island.

Nord-Norge kan hjelpe med å gi for eksempel til Røde Kors, jeg regner med at både privatpersoner, byer og kommuner vil gi: dette er en tid for å vise arktisk storesøsken-ansvar. Hva sier dere i Honningsvåg (nesten 71 grader nord), Longyearbyen (norsk høy-Arktis) og Tromsø (arktisk hovedstad)?

 

Red Cross

Bank of Greenland
Account: 6471- 1570134
SWIFT: GRENGLGX
IBAN: GL7664710001000052

https://www.facebook.com/kalaallitroedekorsiat/?pnref=story

0 kommentarer på “Våre arktiske naboer er i nød

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: