Internasjonalt

Nord-Norge har forretningsmuligheter hos naboer i vest

Rambøll har i 2016 og 2017 ledet et prosjekt som har hatt som oppgave å identifisere felles utviklingsmuligheter for næringslivet i Tromsø, Reykjavik, Nuuk og Portland (Maine). Bakgrunnen for dette prosjektet har vært rederiet Eimskips nettverk av skipslinjer i nordlige Atlanteren som binder USA, Canada, Grønland, Island og Norge sammen. Disse skipslinjene har endret Maines økonomi vesentlig de siste fire årene – staten har blitt USAs fremste miljø for næringsutvikling i atlantisk del nordområdene eller Arktis.

I oktober vil det bli mulig for næringsliv og offentlig forvaltning i Tromsø – og Nord-Norge for øvrig –  å lære mer om dette, samt å etablere nettverk i motoren i internasjonal nordatlantisk arktisk forretningsutvikling: Maine.

Havneutvikling for container-frakt i de fire byene Tromsø, Reykjavik, Nuuk og Portland har forskjellige betingelser og forskjellig organisering. Selv om alle havnebyene har havner som er i offentlig eie, er betingelser for finansiering forskjellige: Portland er i en særstilling, hvor utbyggingen av den internasjonale containerhavnen har blitt gjennomført med offentlige budsjett. I Reykjavik har containerhavnen blitt finansiert av egenkapital og i Nuuk og Tromsø gjennom låneopptak med varianter av offentlige garantier. Dette gir en prisvridning i favør av Portland når det gjelder priser for brukere av havnen.

Myndigheter og næringsliv i Portland har et høyt utviklet samarbeid knyttet til markedsføring og andre tiltak som øker volum og tonnasje over havnen, noe de tre andre havnebyene kan hente inspirasjon fra.

Etableringen av internasjonal containerhavn i Portland har medført endringer i politikk, næringsliv og samfunnsliv generelt for staten Maine. Staten har blitt USAs politiske og næringsmessige port mot arktisk del av Atlanteren og øvrige deler av Skandinavia og østkysten av Canada.

Næringslivet i Maine har gjort planmessige forretningsutviklings-framstøt mot Island, Grønland og Skandinavia siden 2013 da Eimskip etablerte seg i Portland og da næringslivet i Maine opprettet Maine North Atlantic Development Office.

I løpet av fire år har spesielt handelsrelasjonene mellom Island og Maine vokst, det har også dannet grunnlag for samarbeid innen utdanning og forretningsutvikling som ikke har med handel å gjøre.

Godsmengdene som Eimskips internasjonale container-transport har lastet eller losset i Portland har i løpet av tre år blitt samme mengde som Tromsøs, ca 150 000 tonn pr år. Utgangspunktet var noen få tusen tonn.

I Tromsø er det underkapasitet på fryselager og det planlegges en utvidelse på 32 % som gir mulighet til å øke eksportvolumene tilsvarende. I Portland planlegges det også fryselager. Sammenfall i tid er gunstig for en eksportøkning fra Tromsø til Portland. I dag eksporteres det ca 8 000 tonn frossen hyse fra Tromsø til Portland.

Reykjavik er ett av flere nav i Eimskips nettverk av internasjonale skipslinjer, mest tydelig er nav-funksjonen i forhold til å binde sammen ruter mellom USA, Grønland og Nord-Europa.

Grønlands statsrederi Royal Arctic Lines har i vår besluttet å anskaffe en 2 200 TU skip av samme type som Eimskip har i bestilling. Det betyr at de to rederienes linjesamarbeid kan utvikles og at internasjonale skipslinjer for gods til og fra Grønland i mindre grad har Danmarks om mål eller transitthavn. Det setter Grønland i en posisjon slik at landet blir nærmere sine naboer mhp logistikk: USA, Canada, Island og Norge.

I en hav-region som den nordlige Atlanteren, vil felles næringsutvikling være sterkt knyttet til shipping. Prosjektet har en tydelig konklusjon og anbefaling om at mulighetene shipping gir, bør utvikles videre på en organisert måte og at spesielt erfaringene fra Portland kan være en verdifull læring for andre havnebyer i nordlige eller arktiske Atlanteren. Ved økte handelrelasjoner og reiselivssamarbeid vil dette også legge grunnlag for nye flyruter: Portland – Reykjavik og Reykjavik – Tromsø som de mest aktuelle.

Mulighetene det pekes på ligger innen eksport og import av matvarer fra sjø og land (samt drikkevarer), samarbeid om utvikling av reiseliv, akvakultur, fiskeri, arktisk bygg- og anleggsteknikk og marin bio-prospektering. Samarbeid innen utdanning og forskning vil styrke slike forretningsmessige muligheter. For Tromsø, Troms og Norge vil dette kunne gi internasjonal arktisk forretningsutvikling et bredde i tillegg til Barentsregionen og arktisk Skandinavia.

Maine har en svært stor reiselivsnæring, staten har 1,3 mill innbyggere og mottar 26 mill turister hvert år. Hurtigruten anløper havner i Maine med sine explorer cruise, så det er ikke bare fisk og container-shipping som knytter Tromsø og Maine sammen.

Som første tiltak i oppfølgingen av prosjektet vil Rambøll, Maine North Atlantic Development Office og Maine Port Authority organisere en handelsdelegasjon fra Nord-Norge til Maine første uke i oktober. Reisen til Maine vil være spesielt aktuell for fiskeeksportører, produsenter av Nord-Norske matvarer, bryggerier, havner og andre logistikkleverandører, reiselivsaktører og offentlig forvaltning med ansvar for logistikk og næringsutvikling.

Nærmere informasjon om reisen til Maine kan fås fra Nils Arne Johnsen i Rambøll. Kontaktinformasjon finnes her: http://www.ramboll.no/contact/kontorer/tromso

 

sailingschedule

Eimskips linjer

1 kommentar på “Nord-Norge har forretningsmuligheter hos naboer i vest

  1. Tilbaketråkk: Nye muligheter i Portland, Maine - Glad i Tromsø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: