Regionalutvikling

Dyp mistillit fra Nordland

I kveld var jeg tilhører til debatten «Hva nå Nord-Norge?», arrangert av Arctic Frontiers i Tromsø.

Innledere og paneldeltakelse var åtte personer med nordnorsk bakgrunn: to fylkespolitikere fra Finnmark, en fylkespolitiker fra Troms, en historiker fra Tromsø (opprinnelig fra Vadsø, som meg selv), en statsviter fra Troms, lederen for NHO i Troms og Finnmark, en utflyttet finnmarking fra Dagbladets redaksjon – og sist men ikke minst: en sjefredaktør fra Bodø-avisa Avisa Nordland.

Tema var den nordnorske situasjon i regionreformens lys.

Selv om debattlederen også bor i Bodø, var sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen svært alene som representant for Nord-Norges største fylke målt i antall innbyggere: Nordland.

Debatten viste en ganske klar posisjon i forhold til hvordan debattantene ønsker at Nord-Norge skal svare på regjeringens oppfordring – eller utfordring – til ny geografisk organisering av det regionale politiske nivå: fylkeskommunene:

  • Høyre og NHO er for størst mulig regioner
  • Arbeiderpartiet synes at regjeringens regionreform er for uklar og uferdig
  • Politikere, redaktører og næringsliv i Nordland synes Nordland er stort nok og ønsker ikke å bli større (Målfrid Baik, regiondirektør for NHO Troms, Finnmark og Svalbard sin poengterte og treffende analyse)

De fleste som snakket, var enige om at vi har en del til felles i Nord-Norge: språk, kultur, periferi i forhold til Sør-Norge og store naturressurser.

Forskjellene er store når det gjelder fylkestingenes holdninger:

  • Fylkestinget i Finnmark har et dobbeltvedtak om å fortsatt være en fylkeskommune uten sammenslåing med andre fylkeskommuner.
  • Fylkestinget i Troms ønsker primært samarbeid eller sammenslåing med begge nabofylker, sekundert med Finnmark og en grensejustering mot Nordland.
  • Fylkestinget i Nordland ønsker at Nordland skal være slik det er.

Debatten var på mange måter forutsigbar, men for meg var det overraskende å erfare hvor dyp mistillit både næringslivsorganisasjoner, politikere og redaktører i Bodø har til Troms og Tromsø. Jeg hadde ett spørmål til Jan-Eirik Hanssen: – Hvor mye av det nasjonale politikkområdet skal overføres til nye store fylker, for at du skal støtte løsningen med ett fylke i Nord-Norge?

Svaret avdekker svært dårlige relasjoner: – Mer makt for ett fylke i Nord-Norge vil bare føre til mer konflikt, det er en svært dyp mistillit.

Hvis Hanssens analyse er riktig, betyr det at politikere, næringsliv og offentlig forvaltning i Nordland – og kanskje spesielt i Bodø – har en dyp angst eller et stort mindreverdighetskompleks, som for meg er vanskelig å forstå: Nordland er fylket med flest innbyggere og mest industri i Nord-Norge, deres kompetanse og kunnskap vil utvilsomt kunne få en sentral og viktig posisjon i ett nordnorsk fylke.

Som Hanssen også sa flere ganger i løpet av debatten: – Det er behov for å bygge tillit – det tar tid: Tiden ikke inne nå for å tenke på ett stort nordnorsk fylke.

Så dypt stikker det at Troms har hatt andre meninger enn Nordland: Hanssen framhevet Troms var i mot oppretting av et universitet i Bodø og i mot kampflybasen der, dette som «skrekkeksempler» på at geografien nord for Nordland ikke er til å stole på.

Man vil ikke se fremover.

0 kommentarer på “Dyp mistillit fra Nordland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: