Internasjonalt

Arctic Regulatory Compliance Tool

Under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø i 2015 traff jeg Karin Berentsen for første gang. Hun har sitt eget firma, Kaisa Consulting, som arbeider med rådgivning innen bærekraftig industriutvikling: kaisaconsulting.no

Da hun presenterte seg la jeg spesielt merke til hennes erfaring fra Alaska, hvor hun arbeidet for Statoil i flere år. Hun hadde relativt nylig etablert sitt eget rådgivningsselskap. Og hun hadde en god idé: Basert på erfaringen fra Alaska, hvor hun sammenlignet norske og amerikanske myndighetskrav for off shore oljeleting og -produksjon, hadde hun en idé om å etablere et forskningprosjekt for sammenligning av myndighetskrav i hele den arktiske region, dvs åtte lands myndighetskrav og reguleringer for miljø og samfunnshensyn.

Rambølls erfaring for to år siden, var at internasjonale selskaper i større og større grad så på Arktis som ett investeringsområde. Vi så på Kaisa Consultings prosjektidé som en god mulighet for næringslivet og myndighetene i de åtte land til å få en sammenligning av både regelverk og praksis, noe som kan gi grunnlag for bedre prosjektutvikling, både økonomisk, samfunnsmessig og miljømessig. I løpet av konferansedagene ble vi enige med Karin Berentsen om å snakke mer om et eventuelt samarbeid.

Jeg og min kollega Cathrine Henaug på Rambølls Tromsø-kontor fortsatte dialogen med Karin Berentsen og allerede i mars 2015 ble vi formelt partnere i utviklingen av prosjektet som da hadde arbeidstittelen Navigating Arctic Regulations.

I løpet av de to årene som har gått, har jeg og Cathrine Henaug fulgt og deltatt i utviklingen av prosjektet i forkjellige roller. Cathrine Henaug har arbeidet med utvikling av selve konseptet, mens jeg har bidratt med strategi-innspill, markedsføring og finansieringsprosesser. Jeg er også leder av styringsgruppen.

Prosjektet har vært en av årsakene til at Rambøll har fått en strategisk samarbeidsavtale med Arctic Slope Regional Corporation (ASRC), siden de også er partnere i prosjektet.

I januar i fjor, også da under Arctic Frontiers, endret prosjektet fokus fra forskning til forretning. Med denne endringen ble det mulig å søke om støtte fra Innovasjon Norges Arktisk-program, og Kaisa Consulting har fått økonomisk støtte to ganger.

Prosjektet har nå som mål å utvikle et verktøy for investeringer i Arktis. Verktøyet vil sikre at myndighetskrav følges og at prosjektene som utvikles skal kunne høste erfaring av praksis. Verktøyet vil også kunne brukes til sertifisering av industrielle plan- og utviklingsprosesser, noe som kan åpne for lettere tilgang til finansiering fra instusjoner som har tilsluttet seg World Economic Forums Arctic Investment Protocol.

Samarbeidet de siste to årene har gjort at jeg og Karin Berentsen har hatt reiser og møter i lag i Reykjavik, Anchorage, Boston og Tromsø – og hadde det ikke vært for stormen Sally, så hadde vi vært i New York denne uken. Jeg har presentert prosjektet på Arctic Frontiers i Tromsø og på Fletcher Schools Arctic Opening Conference i Boston.

Prosjektet er et unikt eksempel på et en norsk bedrift satser på innovasjon i det globale arktiske markedet. Og som jeg har erfart flere ganger i min arktiske karriere, Arktis er et god arena for utvikling av partnerskap, organisatoriske løsninger og forretningsideer som kan rettes mot hele det globale markedet.

Legg merke til Kaisa Consulting og ARCT, noen år inn i fremtiden vil det være flott å tenke på at en ferdig utviklet global standard for industriutvikling startet opp i Arktis.

Les mer om prosjektet i dagens artikkel i High North News: Gjør det rett første gang http://www.highnorthnews.com/arctic-development-projects-do-it-right-the-first-time/

 

 

0 kommentarer på “Arctic Regulatory Compliance Tool

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: