Byutvikling

«Tenk Tromsø», tenker på Tromsø, men vil ikke høre på alle?

«Tenk Tromsø» er et samarbeidsprosjekt mellom Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Statens vegvesen. Prosjektet skal gi Tromsø by det byen trenger av transport: veier, bussveier, kollektivtrafikk, gang- og sykkelveier: byen skal vokse med 20 prosent på 14 år og innbyggerne skal komme raskere og mer miljøvennlig fram.

I dag har Tromsø-trafikken utfordringer med framkommelighet og biltrafikkskapte miljøulemper, noen av disse utfordringene kan løses ved å utvikle et bedre kollektivtrafikksystem, mens andre krever nye investeringer i vei.

For å få store nok budsjetter til å utvikle det nye transportsystemet for bil, buss sykkel og fotgjengere, så trenges det brukerbetaling gjennom bompenger eller veiprising. Design av bompengesystemet vil bestemme hvordan brukerbetalingen blir fordelt på trafikantene i Tromsø.

Disse tema diskuteres nå på fem folkemøter i Tromsø, alt dette vil Tromsø kommune høre innbyggernes syn på, i invitasjonen fra Tenk Tromsø står det:

Bor du på fastlandet? Vi vil høre din mening. 20. oktober

Bor du i Hamna? Vi vil høre din mening. 1. november.

Bor du på Kvaløya? Vi vil høre din mening. 3. november

Bor du på Sør-Tromsøya? Vi vil høre din mening. 8. november

Bor du på Nordøya? Vi vil høre din mening. 9. november

Bor du i Sentrum? Vi vil høre din mening. 10. november.

Den største bydelen på Tromsøya med 9 000 innbyggere (dobbelt så mange som Hamna) er ikke på lista. Denne bydelen er kanskje den bydelen som sterkest merker ulempene ved biltrafikk i Tromsø: svært mye gjennomgangstrafikk, støy, støv, vanskelige trafikale situasjoner for adkomst til boligområder og dårlig tilrettelegging for gangadkomst til bydelssenteret som også er handelspark for alle som bor i Tromsø.

Bussrutene er preget av forsinkelser, noe som blant annet skyldes at bussene går i samme kø som annen trafikk gjennom Giæverbukta.

Bydelen vil også få store veganlegg i årene som kommer.

Byveksten vil være mye større her enn i andre bydeler.

Bydelen heter Langnes og består av boligområdene Norrøna, Workinnmarka, Bo-i-Nord, Håpet og Mortensnes. Det skal bygges 1 000 nye boliger i bydelen de neste fire-fem årene, med boligprosjektene Norrøna Boligpark og Einerhagen som de største enkeltprosjekt.

Alle andre bydeler har behov som vil påvirke trafikksystemet på Langens. Langnes handelspark er et handelssentrum for alle som bor i Tromsø. All trafikk fra Kvaløya går gjennom Langnes bydel. Nesten all trafikk fra Hamna går igjennom Langnes bydel.

Skal trafikksystemet på Langnes designes ut i fra andre bydelers behov? Eller skal innbyggerne på Langens ha en like stor stemme som de andre?

2 kommentarer på “«Tenk Tromsø», tenker på Tromsø, men vil ikke høre på alle?

  1. Pål Jakobsen

    Hei, Nils Arne. Takk for at du passer på oss. Vi vil virkelig høre på alle, også alle som bor i området Langnes, Norrøna, Workinmarka, Håpet og Mortensnes. Det kommer et folkemøte også i dette store, viktige området, som jo er – akkurat som du selv omtaler – et sentralt knutepunkt. Det er praktiske detaljer som gjør at dette foreløpig ikke er på «terminlista». Men det kommer. Snart! Mvh Pål Jakobsen, kommunikasjonssjef Tromsø kommune

  2. Veldig bra, Pål! Takk for avklaring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: