Byutvikling

Å kunne gå til sentrum burde være enkelt

Langnes handlespark er Tromsøs nye handelssentrum. Alle kommunens innbyggere – og tilreisende fra Midt- og Nord-Troms – har Langnes som et bilbasert reisemål. Kjøpesentrenes vrimleareal har overtatt for KV-hjørnet og Storgata som treffsted for ungdommer fra hele byen som nå fyller bybussene som har stoppested i Giæverbukta.

Handelsparken er også et bydelssenter for Langnes bydel. Post og nærbutikker for ca 9 000 innbyggere finnes her.

Dessverre er tilrettelegginga for gående fra midtre og sørlige deler av Langes bydel ikke spesielt god. Vi som bor sør for Tverrforbindelsen har en relativt kronglete gangvei til handelsparken. Vinterstid, spesielt under forhold med hålkeføre som gjør bratte snarveier uaktuelle, er gangavstanden dobbelt så lang som den burde være. Dette gjør at også de som bor relativt nært, fristes til å benytte bil for å gjøre mindre ærend.

Tverrforbindelsen har bare to kryssinger for fotgjengere: undergangen nede i Giæverbuktrundkjøringa og overgangen mellom Bo-i-Nord og Scandic. Sistnevnte overgang er koblet til gang- og sykkelveien som følger Tverrforbindelsen. Denne gang- og sykkelveien har forbindelse til handelsparken to steder: Heilovegen via Scandic-krysset og Giæverbukta. Gangsystemet er altså langt opp til å følge biltrafikkens veier og ikke åpenbare naturlige tråkk mellom boligbebyggelse og handelspark.

Rødt: Gangvei fra Workinnmarka til Jekta. Gule piler: snarveisystem forhindret av biltrafikk eller annen manglende tilrettelegging
Rødt: Gangvei fra Workinnmarka til Jekta via gangbru over Tverrforbindelsen. Gule piler: snarveisystem forhindret av biltrafikk eller annen manglende tilrettelegging. Ganglengde er ca 0,5 km for lang.

Bydelen trenger et bydelssenter som har en universelt tilrettelagt gang- og sykkeladkomst. Siden Langnes handelspark på mange måter har blitt hele byens nye handelssentrum, så er dette en svært tydelig mangel på tilrettelegging.

3 kommentarer på “Å kunne gå til sentrum burde være enkelt

  1. Helt enig Nils Arne, jeg prøver også å gå mest mulig både for trim og for å slippe parkeringskaos. Men det er dårlig strødd og den korteste veien er det iallfall ikke lagt opp til

  2. Å flytte folk som går i Langnes-området har mange forbedringspotensialer. Blandt annet må bussene snurre rundt i 2 ekstra rundkjøringer fordi det ikke er mulig å gå under veien for å komme til siden bussen kjører fra når den kommer nordfra og går sørover. Resultatet er en hel masse ekstra kjøring for flere av bussrutene, og dertil mindre kapasitet til privatbiler i den eksisterende veinfrastrukturen, fordi man ikke har bygget en undergang.

  3. Tilbaketråkk: Tunell gir sunn byutvikling | Nils Arne Johnsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: