Byutvikling

Bodø, en arktisk byutviklingsmester

Selv om Wi-To Kvartalet i Tromsø vant Cityprisen Nord 2016 nå i oktober og selv om Rambøll er stolt leietaker i dette vellykkede byutviklingsprosjektet, så er det helt greit å konstatere at Bodø er i ledelsen i Nord-Norge når det gjelder byutvikling. I det globale Arktis som Nord-Norge er en viktig og vesentlig del av, er det kanskje bare Oulu som er i samme klasse som Bodø: en by som utvikler nyskapende og helhetlige grep i en kaldt nordlig klima og i en arktisk kultur.

Bodø har hatt en stor veiutbygging siden 2007 som har sikret gode forhold for trafikken mellom Bodø sentrum og Fauske. Siden 2015 har Bypakke Bodø vært i gang med investeringer. Målet er å videreutvikle Bodø som en attraktiv by å bo og drive virksom het i.

Bodø fikk Statens pris for attraktiv by 2016. Hovedmomentene som Staten la til grunn var:

–              Evne og vilje til å satse på sentrumsutvikling som et virkemiddel for å øke byens attraktivitet, langsiktige konkurranseevne og innbyggernes livskvalitet

–              Prosjektet «Ny by – ny flyplass», hvor kommunen snur det som i utgangspunktet er et problem til å bli en mulighet.

Kommunen har et treårig sentrumsutviklingsprosjekt i perioden 2015-2018. Prosjektet har som mål å definere og styrke Bodø sentrums rolle i den fremtidige byutvikling. Det er et strategisk prosjekt for Bodø. For å lykkes i å oppnå vekst i både økonomi og innbyggertall har kommunen helt bevisst satset på å utvikle sentrum. Og utvikling av handelsnæringen i sentrum er et prioritert tiltak. Et av målene for 2016 er å etablere en organisering av handelsnæringen i bysentrum, slik at drift og utvikling av handelsnæringa i sentrum blir mer samordnet.

Prosjektet «Ny by – ny flyplass» vil – under betingelse av et positivt vedtak til våren under Stortingets behandling av Nasjonal Transportplan – gi store sentrumsnære areal tilgjengelig for byutvikling. Området er så stort at det allerede kalles norgeshistoriens største byutviklingsprosjekt noensinne, det er snakk om 3 400 dekar, dvs 3 400 000 m2. Ambisjonen er å designe og utvikle verdens smarteste by. Byggingen av denne by-utvidelsen skal etter planen starte i om åtte år.

Byen vil i tillegg kunne ha all sin byvekst for 50 år fram i tid, så å si i gangavstand fra bykjernen.

Selve bykjernen har også hatt en stor utvikling de siste 3-4 årene: Kulturhuset Stormen, bibliotek, Scandic Havet hotell (Nord-Norges høyeste bygning med sine 17 etasjer) og flere boligprosjekt. Og ennå flere boligprosjekt er på gang, det legges opp til 600 – 800 nye leiligheter i selve bysentrum innen få år. I tillegg er det også en stor sentrumsreguleringsplan under utarbeidelse for fem bykvartal langs Storgata.

Sentrum i Bodø er i sterk omdanning og fornying. Selv om Bodø sentrum her heldig stilt når det gjelder kommunalt byutviklingsfokus, så har handelsnæringa i bysentrum de samme utfordringer som de fleste andre byer i Norge har: Handelsmønsteret har endret seg vesentlig de siste 4-5 år. I Bodø har handelsparken på Stormyra, bare 2 – 3 km fra bykjernen blitt kraftig utvidet. For omtrent 12 måneder åpnet kjøpesenteret City Nord sin nye fløy og senteret har nå 100 forretninger på 66 000 m2.

Bodø kommune og næringslivet i sentrum ønsker å svare på utfordringen fra kjøpesentrene utenfor sentrum på kort sikt, ikke bare som en del av en større byutviklingsprosess som potensielt vil starte ved flyttingen av flyplassen i 2024. De kortsiktige tiltakene inkluderer bygging av parkeringshus for 350 biler, etablering av en organisasjon for handelsnæringsutvikling i sentrum, omregulering av sentrumskvartal for å øke attraktiviteten for de handlende og telling av bruk av uterom i sentrum.

Det å ha tydelige kortsiktige og langsiktige planer for sentrumsorientert byutvikling, kan bli en god posisjon for Bodø som bysamfunn. Det vil ikke være overraskende om det kommer flere byutviklingspriser som følge av dette. Og det vil heller ikke være overrakende om planene, når de blir overfør til tiltak, vil gi Bodø en ledende rolle i byvekst – både når det gjelder i befolkningstall og for næringslivsutvikling.

Det er attraktive byer som vil seire i den internasjonale kampen om tiltrekning av både folk og kapital. Bodø ligger godt an, de har investert i transportinfrastruktur ved hjelp av bompenger, de er en universitetsby, de har et bredt næringsliv og de har ambisjoner om en verdensledende smart byutvikling for tiårene som kommer.

0 kommentarer på “Bodø, en arktisk byutviklingsmester

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: