Byutvikling

Et enkelt tiltak i Giæverbukta

Jeg bor i Bo-i-Nord i Tromsø, omtrent 200 meter fra rundkjøringa i Giæverbukta. Vi som bor i Bo-i-Nord – eller nordre deler av Workinnmarka – er koblet på byens veinett via Huldervegen som starter i rundkjøringa utenfor Langnestunnelen – ofte kalt Workinnrundkjøringa. Denne rundkjøringa er naborundkjøring til Giæverbukta. Det betyr at dårlig trafkkavvikling i Giæverbukta ved jevne mellomrom påvirker trafikkavviklinga  i Workinnrundkjøringa, spesielt tilbakeblokkering: Det er et uttrykk for at køen for å komme inn i en rundkjøring blir stående igjennom naborundkjøringa og hindrer trafikken der.

På lørdager og andre handledager, er mye av årsaken til denne tilbakeblokkeringa at det står kø i ett av de to feltene inn i Giæverbuktrundkjøringa fra sør: Kjørefeltet til høyre. Alle bilene som står her skal i all hovedsak rett fram i rundkjøringa: Til Langnes handelspark. Venstre kjørefelt er som regel helt tomt.

Det er to felt mellom rundkjøringene i kjøreretning nordover, som følgende foto viser (fra Google):

WorkinnGiæverbukta

Regler for kjøring i rundkjøring gjelder også er: Det vil si at de som skal rett fram, fra Workinnrundkjøringa til Langnes handelspark, kan velge om de vil kjøre i høyre eller venstre felt inn mot Giæverbuktrundkjøringa. Det er to felt ut av rundkjøringa mot Langnes handelspark og Hamna.

Hvis begge kjørefelt benyttes av de som skal rett fram i rundkjøringa på en typisk lørdag, så dobles nesten kapasiteten. Likevel er det svært få som benytter venstre kjørefelt. Hvorfor?

Det er veivisnings-skiltene som er årsaken. De viser retningen til Hamna og Langnes handelspark. Retningen er rett fram, som man tydelig ser av bildet under.

2016-04-10 12.25.47-1

Bilistene i Tromsø følger denne skiltinga slavisk, dermed brukes venstre felt i praksis bare av biler som skal til flyplassen eller Kvaløya.

Hvis retningen til Hamna vises med skilt i begge kjørefelt, vil trafikantene skjønne at vanlige regler for kjøring i rundkjøringer også gjelder i Giæverbukta: Det er lov å kjøre i både høyre og venstre felt hvis man skal rett fram i rundkjøringa.

Statens vegvesen må likevel bestille en jobb for å få fjernet fuglereiret som et skjærepar har bygget i skiltgalgen i helga. Da kan de benytte anledninga til stordriftstankegang og samtidig montere opp et skilt til som viser retning til Hamna. Det vil gi Giæverbuktrundkjøringa to skilt til Hamna og en fin økning i kapasiteten.

Enkelt og billig.

 

 

 

 

0 kommentarer på “Et enkelt tiltak i Giæverbukta

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: