Internasjonalt

Arctic Frontiers 2016

Denne uken deltok jeg på Arctic Frontiers i Tromsø. Jeg har deltatt hvert år siden 2010, dette var syvende gang.

Konferansen har utviklet seg svært mye disse syv årene. De første årene var både program og deltakere dominert av forskere fra de arktiske land, og et relativt stort fokus på urbefolkninger og miljø: det samme fokus som Arktisk Råd hadde på den tiden. Bort sett fra internasjonale deltakere fra olje- og gass-bransjen, så følte jeg meg nokså alene som næringslivsdeltaker.

Det var spesielt interessante deltakere fra politikk, forskning og offentlig forvaltning  for seks-syv år siden. Jeg deltok kun på Policy Session som alltid har gått over to dager i begynnelsen av konferansen. Gjennom min deltakelse fikk jeg nettverk innen forskning (spesielt i USA og Norge) og råvareindustiene. Jeg fikk også en forståelse av forretningsmulighetene i Nordområdene for en samfunnsrådgiver som Rambøll. Arctic Frontiers ga meg grunnlaget for å etablere et Arktisk samarbeid i Rambøll i 2012, noe som resulterte i at Arktisk ble en del av Rambølls bærekraftstrategi fra 2013 og at jeg samtidig fikk stillinga som selskapets internasjonale arktiske direktør.

De siste to-tre årene har interessen for Arktisk – og dermed også for deltakelse på Arctic Fronters – vokst i stor grad. Det er under Policy Session stort oppmøte av ministere fra Norge spesielt, men også fra de andre Nordiske land. I tillegg er diplomater fra hele verden en stor gruppe deltakere. Næringslivet fikk i 2015 sin egen sesjon: Business Session som arrangeres på hotell i Troms sentrum. Rambøll hadde et innlegg i plenum på denne første næringslivskonferansen: Vår direktør for miljø, Neel Strøbæk,  presenterte vårt syn på bærekraftig prosjektgjennomføring i Nordområdene.

Deltakelse på Arctic Frontiers har en relativt høy pris: 2 300 kr pr dag, 1 150 kr i tillegg for middag. Et noe stivbeint opplegg gjør at deltakere som ønsker å delta på både Policy Session og Business Session må betale to dagsavgifter på den ene overlappende dagen. Selv reduserte jeg min deltakelse på grunn av dette. Jeg valgte dermed bort å høre den islandske næringsminister presentere rapporten North Atlantic Energy Network på Policy Session om morgenen tirsdag, en rapport som Rambøll i Tromsø har vært med på å utarbeide.  Business Session startet kl 1645 på The Edge Hotel samme dag.

Rambøll og jeg hadde en god times spesial-sesjon på The Edge tirsdag. Deltakere fra både Business Session og Policy Session kunne være til stede. Sesjonen var et samarbeid med Arktisk Økonomisk Råd. Det var helt fullt på møterommet, vi telte rundt 60 deltakere, noen av dem med ståplass. Rambøll presenterte prosjektet Navigating Arctic Regulations sammen med to av våre prosjektpartnere: Kaisa Consulting, Norge og Arctic Slope Regional Corporation, Alaska. Prosjektets idé er å presentere de åtte arktiske nasjoners myndigheters regler og praksis for industriutvikling i Arktis på en felles plattform. Arktis er en region for internasjonal industriutvikling og denne utviklingen vil bli mest reell og mulig hvis de ulike nasjonenes regulatoriske praksiser gjøres enkelt tilgjengelig.

Navigating Arctic Regulations vil sikre at dialog og involvering av lokale, regionale og nasjonale interessenter «gjøres etter boka». Prosjektets samfunnsmål er at den økonomiske utviklingen i Arktis skal bli større. Prosjektet vil kunne være et første skritt mot mer felles myndighetsregulering av industriell og samfunnsmessig utvikling i Nordområdene.

Jeg ga også en kort presentasjon av Rambøll erfaringer med å utvikle en pan-arktisk kapasitet og med å være tilstede som en internasjonal arktisk utviklingsaktør. Hovedkonklusjonen er at det koster tid og penger, men at det absolutt er verdt det. I tillegg til å oppnå en god posisjon i forhold til kunder i Arktis og kunder utenfor som har interesse for Arktis, har Arktis for oss blitt en arena for å inngå globale partnerskap og for å bli globalt synlige. Dette er viktig for Rambøll som har 13 000 ansatte på kontorer i 35 land og som i stor grad gjennomfører prosjekter med å sette sammen team på tvers av land og kontinenter.

Business Session hadde et bredt prespektiv: Næringer som olje- og gass, havbruk, mineraler og logistikk var på agendaen. Arctic Frontiers er noe langt mer enn en olje- og gasskonferanse, selv om avisa Nordlys’ kommentator mener noe annet.

En ubalanse som arrangørene bør jobbe for å rette opp, var den store overvekten av norske talere og innledere på Business Session. Tidvis ga konferansen preg av å være en internasjonal konferanse om utviklingen av den norske delen av Arktisk. Som pan-arktisk aktør ønsker Rambøll gjerne å bidra til at bredden blir større neste gang.

Jeg støtter Arctic Frontiers som en av de viktigste konferansene om Arktis globalt, ikke bare i Arktis. Konferansen har alene satt Tromsø på kartet som den kanskje viktigste by for internasjonal utvikling av Arktis. Konferansen var en del av argumentasjonen som ble brukt for å legge sekretariatet for Arktisk Råd til Tromsø, noe som seinere har lokalisert både Arktisk Økonomisk Råd og det arktiske urbefolkningssekretariatet til byen. All honnør til Salve Dahle som fikk idéen til konferansen da han og en gjeng forskere ble værfaste i Ny Ålesund i 2004: Gratulerer med et initiativ som har blitt særdeles viktig for utviklingen av Tromsø, Norge og hele Arktis.

 

 

 

(Foto: Arctic Economic Council – Arktisk Økonomisk Råd)

0 kommentarer på “Arctic Frontiers 2016

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: