Byutvikling

Matproduksjon i dårlig luftkvalitet passer seg ikke

4. januar her det høringsfrist for kommunedelplan for ny tverrforbindelse og ny forbindelse fra Tromsøya til Kvaløya.

I det omfattende plandokumentet som vurderer en rekke alternativ, har Statens vegvesen falt på å anbefale en løsning som vil kunne gi uventede utfordringer.

Statens vegvesen foreslår å etablere et åpent firefelts veisystem for all hovedtrafikk på vestsiden av Tromsøya i nedre del av Hulderveien på Langnes. Dette er knyttet til deres anbefalte løsning for en ny tverrforbindelse mellom Langnes og Brevika i tunnel med tunnel-innslag i nedre deler av dagens Erling Kjeldsens vei (Tverrforbindelsen).

Nedre del av Hulderveien vil få en trafikkbelastning som ellers i Tromsø bare finnes i hovedveisystemet i Breivika. Det vil bli en årsdøgntrafikk på 20 – 25 000, med stort innslag av tungtrafikk.

Hovedveisystemet i Tromsø produserer allerede høy luftforurensning, ikke på grunn av utslipp fra diesel- og bensinmotorer, men på grunn av slitasje på veien knyttet til piggdekk og kjettingbruk. Tromsø har en svært høy piggdekkandel (87%) selv om både Statens vegvesen og Tromsø kommune i over 10 år har hatt mål om å redusere denne til 50 %.

Piggdekkbruken sliter på asfalten og spesielt i september-oktober og mars-mai er effekten på luftkvaliteten dramatisk: det er svært store konsentrasjoner av svevestøv langs byens hovedveinett. Luftkvaliteten har blitt målt i Hansjordnesbukta og langs Tverrforbindelsen i 10 år og forskriftkravene til luftkvalitet brytes i perioder hvert år.

Svevestøv bringer blant annet med seg allergener og oljepartikler, noe som ikke er spesielt gunstig for helsa i verken luft eller mat. Svevestøvet er så utrolig finkornet at det er svært vanskelig å filtrere det bort fra lufta.

I nedre deler av Hulderveien ligger det to store matvareprodusenter sine produksjonslokaler: Mydland (kjøtt) og Dragøy (fisk). Etter Statens vegvesens forslag vil disse to matproduksjonsanleggene bli liggende kloss inntil byens største luftforurensningskilde. Konsekvensene av dette er ikke vurdert.

Heldigvis finnes det flere alternativ til tunnel-utslag på Langnes. Statens vegvesen har i sin utredning selv vurdert et tunnel-utslag mellom Postterminalen og Arnesen Kontormøbler som like relevant som et tunnelutslag i nedre del av dagens Tverrforbindelsen med veiføring gjennom Hulderveien.

Kontormøbler tåler helsefarlig svevestøv bedre enn pålegg, pøler og fiskekaker – heldigvis.

 

0 kommentarer på “Matproduksjon i dårlig luftkvalitet passer seg ikke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: