Internasjonalt

North Atlantic Energy Network

Tirsdag denne uken la den islandske handelsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir frem en rapport om fornybar energi i arktiske strøk under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø. Rapporten er utarbeidet i samarbeid med Rambøll, og viser et stort potensial for utnyttelse av grønn energi landene i Nord-Atlanteren.

Studiet ble initiert av energi myndighetene på Island og Shetland, Færøyene, Grønland og Norge (Universitet i Tromsø og Rambøll) har vært involvert. Rambølls oppgave har vært å se nærmere på miljøaspektene ved å bygge ut en elektrisk kabel mellom land og øystater i den arktiske regionen.

Rapporten viser at det er et stort potensial for videre utredninger av energiformer som vann- og vindkraft, solenergi og geotermisk energi blant landene i Nord-Atlanteren. Hvor mye fornybar energi man kan hente ut i dette enorme geografiske området vil man få svar på ved videre undersøkelser.

Alle landene i studien kan dra nytte av et fremtidig samarbeid om energieksport og kunnskapsutveksling på dette området. Det vil også være nyttig for hele Europa med en slik arena, hvor man kan utvikle samarbeid og kartlegge muligheter for fremtidig utvikling på dette området.

Mens Norge og Grønland har et stort og vedvarende potensial innen vannkraft dekkes allerede 95 prosent av Islands energibehov av geotermisk energi. Samtidig er Færøyene og Shetlandsøyene i dag helt avhengige av olje og gass. Et felles energinett for deling av den grønne energien vil dermed gjøre en stor forskjell her, og vil i tillegg gjøre det mye enklere å bygge ut vindkraftverk på de små øystatene. Det er også mulig å trekke en kabel helt fra Island til Skottland via disse øygruppene.

Det vil være nødvendig med videre studier for å realisere et slikt prosjekt, i tillegg til politisk vilje og prioritering. Studiet har imidlertid etablert en god plattform for videre samarbeid med landene i denne regionen.

Også Storbritannia har gjort en mulighetsstudie av energiforsyning fra Island. Statsminister Cameron presenterte dette prosjektet under et besøk i Reykajvik i oktober.

 

Fakta:
• Studiet ble initiert og ledet av Islandske Energimyndigheter i begynnelsen av 2015
• Rapporten er et resultat av samarbeidsprosjektet North Atlantic Energy Network (NAEN)
• NAEN består av representanter fra Island, Færøyene, Shetland, Danmark, Grønland og Norge
• I Norge er det Norges Arktiske Universitet, Universitet i Tromsø og Rambøll som har sittet i prosjektgruppen.

Les mer på Orkustofuns / Icelandic National Energy Authority’s hjemmeside: http://www.nea.is/the-national-energy-authority/news/nr/1750

0 kommentarer på “North Atlantic Energy Network

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: