Byutvikling

Senketunnel til Håkøya?

I morgen behandler kommunestyret i Tromsø planprogrammet for ny forbindelse mellom Tromsøya og Kvaløya. Målet er at alle konsekvensutredninger av aktuelle alternativ skal være ferdig i juni i år.

Statens vegvesen har ansvaret for planprosessen. Ny forbindelse til Kvaløya vil bli en fylkesvei, så denne gang planlegger Statens vegvesen på vegne av Troms fylkeskommune.

Det er foreslått å utrede tre alternativer: (1) Ny bru parallellt med dagens bru. (2) Ny bru litt lenger sør fra Langnes til Selnes (3) Undersjøisk tunnel fra Langnes-området til Håkøya.

Da byutviklingskomiteen behandlet planprogrammet sist uke, så vedtok de også at ta andre alternativ må utredes: (4) Tunnel-forbindelse fra Holt til Håkøya og (5) Tunnel-forbindelse fra Holt til Marislett. I tillegg vedtok komiteen at planleggingen må vurdere annen teknologi enn undersjøisk tunnel i fjell.

Det sistnevnte vedtak kan understøttes av vurderinger Rambøll har gjort. Rambøll mener at det er verdt å vurdere senketunnel som en del av den videre planleggingen. En mulighetsvurdering som er gjort, viser at det kan bygges en 1 600 m lang senketunnel og en 1 200 m lang fylling mellom Giævernes/Giæverbukta og Håkøya. En slik løsning vil gi en forbindelse som er 2,5 – 3 km kortere enn det som er foreslått av Statens vegvesen: de har foreslått en undersjøisk tunnel på 6,6 km.

En senketunnel og fylling vil gi muligheter for gang/sykkeltrafikk, noe en lang undersjøisk tunnel ikke vil kunne gi. I så måte vil en utvikling av en bydel på Håkøya kunne gi en sykkeltilgang til Tromsø sentrum som er kortere i reisetid enn det som gjelder for Kvaløysletta i dag. En bydel på Håkøya vil dermed helt klart kunne defineres om en miljø-bydel. Håkøya vil også kunne planlegges etter moderne prinsipper for kollektivtrafikk. Det vil si at det vil være nært og enkelt for alle innbyggere å ta buss til Tromsøya. Dagens trafikksystem for buss på Kvaløysletta har flere negative trekk: Busstraseen i boligfeltet er for svingete og bakkete, det er ikke god framkommelighet. I tillegg er busstraseen langs hovedveien ikke trygg: Hovedveien må krysses for å komme til og fra busstoppene i retning mot sentrum.

Når samfunnet skal investere i en ny forbindelse mellom Kvaløya og Tromsøya, er det viktig at alle teknologiske løsninger vurderes, ikke bare de tradisjonelle bru og tunnel-løsningene. I tillegg vil et riktig valg av ny forbindelse gi Tromsø by mulighet til å vokse på en miljøriktig måte: buss og sykkel er foretrukne transportformer i en slik byutviklingsstrategi. En urban Håkøyby vil kunne tilrettelegge for dette, for 10 – 15 000 nye innbyggere.

En ny forbindelse mellom Kvaløya og Tromsøya via Håkøya vil også gi gode regionale effekter. Reisetiden for trafikk som kommer fra Ryaforbindelsen vil reduseres med 7 til 12 minutter. Dette vil bli viktig når regionene sør for Tromsø får en ny kystvei-forbindelse til Tromsø. Planleggingen for en slik forbindelse har så vidt startet. Byutviklingen i Tromsø bør ta hensyn til det.

0 kommentarer på “Senketunnel til Håkøya?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: