Byutvikling Regionalutvikling

En ny forbindelse til Kvaløya er ikke kun et byutviklingsprosjekt for Tromsø

Det arbeides nå med en kommunedelplan for ny forbindelse til Kvaløya. Høsten 2013 ble det tatt en beslutning om at dette planarbeidet ikke skal ta hensyn til regionale effekter.

Halvannet år etterpå er fokuset på større regioner og regionbygging blitt aktuell politikk og førende for mange øvrige planprosesser i samfunnet.

Hvis samfunnet skal investere 1 milliard i ny forbindelse mellom Tromsøya og Kvaløya, må regionale effekter av en slik investering beregnes og være en del av beslutningsgrunnlaget for valg av trasé.

Saken er aktuell nå på grunn av byutviklingskomiteens behandling av videre arbeid med konsekvensutredningene i kommunedelplan for ny forbindelse til Kvaløya tirsdag 10. februar. De skal nå fastsette planprogrammet. Det er ikke tatt inn i forlaget til planprogram at regionale virkninger skal vurderes.

En ny forbindelse vil gi en høy verdi for regionene rundt Tromsø. På sikt vil en kystforbindelse fra Tromsø til Midt-Troms og Sør-Troms bli en viktig faktor for vekst i Troms. En ny forbindelse til Kvaløya vil kunne gjøre reisetiden til Tromsø vesentlig kortere hvis denne forbindelsen plasseres optimalt.

Foreløpige kostnadsoverslag viser at en undersjøisk tunnel til området ved Håkøybrua vil koste ca 1,4 mia kr og være 6,6 km lang. En undersjøisk tunnel fra Langnes til Selnes vil koste ca 1,0 mia kr og være 5,8 km lang.

En forbindelse til Håkøya kan rent teknisk også vurderes som en senketunnel. De tekniske forhold er så pass gode (sjødybde og løsmasser) at dette må utredes nærmere. Ved en slik løsning vil strekningen kunne reduseres vesentlig (2-3 km).

Tidsbesparelse for regional trafikk vil være 7-12 minutter ved en tunnel-løsning mellom Håkøya og Tromsøya sett i forhold til en undersjøisk tunnel fra Langes til Selnes.

Det er viktig at Tromsø kommune, som planmyndighet for kommunedelplanen, inkluderer regionens behov for å bli nærmere knyttet til Tromsø: Regionale effekter må derfor vurderes når trasé-alternativene nå skal utredes videre av Statens vegvesen.

——————————————————————–

Kilde: Pressemelding fra Kystbyregion Troms ved Dag Sigurd Brustind (ordfører Ibestad kommune) og Geir Solheim (NHO Reiseliv Nord-Norge).

Illustrasjon: Statens vegvesen

0 kommentarer på “En ny forbindelse til Kvaløya er ikke kun et byutviklingsprosjekt for Tromsø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: