Regionalutvikling

Vadsø trenger nye roller

Selv om Vadsø ikke er den mest folkerike kommunen i Finnmark, er den fylkets administrasjonssentrum. Med 6 233 innbyggere er flere kommuner i Finnmark større enn Vadsø: Alta 19 822, Hammerfest 10 287 og Sør-Varanger 10 090.

Statusen som administrasjonssentrum har gitt kommunen en del fylkeskommunale og statlige arbeidsplasser. Fylkesadministrasjonen består av omtrent 130 ansatte. Antall statlige årsverk i kommunen var i 2012 545. Flere kommuner i Finnmark har betraktelig flere statlige årsverk: Sør-Varanger 967, Hammerfest 753 og Alta 724. I Finnmark har Karasjok og Sør-Varanger høyest andel statlige arbeidsplasser pr 1 000 innbygger.

Noen bedrifter i Vadsø har lyktes med å ta en nasjonal eller regional posisjon i sine bransjer. De tre største kommunene i Finnmark har likevel en større bredde i sin økonomi enn Vadsø, privat sektor har en større viktighet og i tillegg er byene lærested for høyere utdanning: Universitetet i Tromsø har campus i alle tre byer. Dette gir et godt utgangspunkt for bærekraftig vekst, både økonomisk og demografisk.

Spesielt Alta puster Vadsø i nakken når det gjelder status og dermed offentlige arbeidsplasser. NRKs hovedkontor flyttes fra Vadsø til Alta til neste år. Statens vegvesen har over de siste ti år bygget seg opp i Alta og ned i Vadsø. Det er flere eksempler. Årsaken til flere av endringene er moderniseringen av offentlig sektor og at offentlig tjenesteyting selvsagt i stor grad skal ytes der folk bor, dvs i de største byene.

Vadsø har spesialisert seg på en annen effekt av modernisering av både privat og offentlig sektor: Nasjonale fellesfunksjoner.  Amedias regnskaps- og lønnstjenester, Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS) og Statens vegvesens regnskapskontor og fakturamottak er eksempler på det.

Hovedutfordringen til Vadsø er at byen ikke bare er i en konkurranseposisjon i forhold til de største byene i Finnmark når det gjelder næringsutvikling og arbeidsplasser, byen er også i konkurranse nasjonalt om kompetanse. Vadsø har ingen høyere utdanningsinstitusjon, det er relativt krevende å finne kandidater til spesialiserte stillinger og å få disse til å forbli i byens arbeidsmarked over tid. Det er et dilemma for byen: fylkeskommunale, regionale og nasjonale funksjoner på høyt nivå kan være vanskelig å bemanne.

Vadsøs vei videre kan synes uklar: Høyre og FrP jobber for å på sikt legge ned fylkeskommunen som forvaltningsnivå. Oppgavene vil bli fordelt på større kommuner og på staten. Vadsø kan fortsette å spesialisere seg for administrative fellesfunksjoner på høy nivå, men arbeidsmarkedsrisikoen er høy.

Denne risikoen kan reduseres ved å fokusere på to områder: Arbeidsmarkedsregionens størrelse og høyere utdanning.

Arbeidsmarkedsregionene i Finnmark er mange på grunn av lange avstander. I Vadsøs tilfelle kan regionen maksimalt defineres til kommunene Tana, Nesseby, Vadsø og Vardø.

Arbeidsmarkedsregionen kan økes ved å redusere reisetida for daglige arbeidsreiser: I Vadsøs tilfelle vil viktigste mulighet være å skape en felles arbeidsmarkedsregion med Sør-Varanger. Hurtigbåt eller innkorting av veiforbindelsen er teknisk mulig, men kostbart. Etablering av arbeidsplasser midt mellom Kirkenes og Vadsø er en annen mulighet. Uansett hvilke tiltak og løsninger som blir valgt, vil et samarbeid mellom kommunene i Varanger om felles arbeidsmarked være en prosess som vil styrke alle fire kommuner og gjøre dem bedre rustet til å bygge sine samfunn bærekraftige.

Vadsø trenger et reelt tilbud innenfor høyere utdanning: Regnskap, innkjøp, kulturadministrasjon og naturopplevelsesøkonomi kan være eksempler på fag som Varanger allerede har et arbeidsmarked for. Utdanninga må være av en størrelse og ha et faglig nivå som trekker studenter fra andre deler av landet. Målet må være at Universitetet i Tromsø oppretter en campus i Vadsø, gjerne som en del av Campus Kirkenes. Det er 450 studenter innom universitetsstudiene i Longyearbyen hvert år, som et eksempel.

Vadsø har allerede en god og stabil kjerne av høyt utdannet arbeidskraft. Kombinert med spissede tiltak innenfor samferdsel og utdanning, vil dette kunne gi bærekraft. Slike prosesser tar tid – det gjelder å sette i gang.

En av Vadsøs nye roller kan være å ta et slikt initiativ og å invitere resten av Varanger med.

 

Også som kronikk i nord24.no  www.nord24.no/nyheter/article7396443.ece

 

0 kommentarer på “Vadsø trenger nye roller

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: