Byutvikling

Buss uten billett

I Tallinn har det vært gratis i bruke byens kollektivtransport siden januar 2013. Vel og merke gjelder dette kun for innbyggerne i Tallinn. Begrunnelsen for gratis busstransport har ikke med miljø eller transporteffektivisering å gjøre: argumentene er byvekst og skatteinngang.

Tallinns mål har vært å øke byens befolkning. Derfor er det kun registrerte innbyggere i byen som får reise gratis. Byens politikere bestemte seg fort og denne reformen ble innført svært effektivt, nesten overraskende fort for innbyggerne i byen. Tallinn har ca 440 000 innbyggere og er klart den største by i Estland som har 1,3 mill innbyggere. Før reformen hadde byen ca 415 000 innbyggere.

Både trafikkvekst på busser og befolkningsvekst har vært ca 10 % etter at bussene ble gratis for innbyggerne. Myndigheten i Tallinn har oppnådd en engangseffekt i befolkningsvekst og skatteinngangen til byen har økt.

I tillegg har byen fått en vesentlig kollektivtrafikk-turisme, dvs. tilreisende som vil studere og lære om byens unike grep om kollektivtrafikk. Det er stor pågang og interesse fra mange bysamfunn i Europa – og mange besøkende vil nok bli overrasket over at kollektivandelen i byen egentlig er lav og at hovedårsaken til gratis buss og trikk er rent skattemotivert fra myndighetenes side.

1 kommentar på “Buss uten billett

  1. Kjetil Skjeie

    Kan også brukes som erfaringsdokumentasjon for noe nesten alle norske fagpersoner er enige om pris er langt fra det viktigste tiltak for å øke kollektivandelen og er stort sett altfor sterkt fokusert i den norske politiske debatten om kollektivtrafikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: