Byutvikling

30 år med planleggingstabber

Jeg liker å gå til butikken av og til. Da tar jeg på meg ryggsekk og gode sko. I dag tok jeg på fjellsko, det var en risiko for gjørmete gangvei: Rettere sagt gangsti i ordet stis rette betydning.

Jeg bor i Langnes bydel og liker å ha et stort bydelssentrum i nærheten. Om trent 7-8 000 innbyggere bor i 15 minutters gangavstand fra Langnes Handelspark i Tromsø – hvis vi bruker snarveiene.  I 2011 åpnet K1 Storhandel med 15 butikker, høsten 2012 åpnet storsenteret Jekta med nå 128 butikker og serveringssteder. Gang- og sykkelveiene er lagt langs bilveiene, noe som gjør det ganske kronglete å benytte disse fortau og gangveier for å gjøre en kjapp handletur. Det er både et nasjonalt, regionalt og lokalt mål for våre myndigheter å tilrettelegge for at det å gå eller å sykle skal kunne være tidsmessig konkurransedyktig med å kjøre bil. Det gjelder ikke helt i bydelen Langnes i Tromsø, i hvert fall ikke for de flere tusen innbyggerne som bør sør for riksveien som deler bydelen i to med sin gjennomgangstrafikk. Jeg skrev en bloggpost om dette i januar 2013. Ingen ting har endret seg siden da: http://wp.me/p2WLiz-5P

Riksveien (Erling Kjeldsens veg) kan krysses tre steder: i vest ved Giæverbuktrundkjøringa, gangbrua bak Scandic og langs Olsgårdveien. Gangbrua bak Scandic er den mest brukte og korteste vei for de fleste som bor i grei gangavstand til handelsparken i  Bo-i-Nord, Workinnmarka og ved Presvannet.

I dag valgte jeg raskeste vei. Det er omtrent 500 meter å gå raskeste vei fra sentrum av Langnes Handelspark til sørsiden av riksveien (se rød løype på kartet). Dette gjelder vel og merke hvis man ikke benytter seg av fortau eller gang- og sykkelvei for hele turen (blå streker på kartet). Velger man tilrettelagt vei, blir avstander minst 500 meter lengre. Det er viktige metere i konkurransen med bilkjøring.

Langnesgangsykkel

 

Dette er min reiserute hjem fra butikken i dag:

2014-05-31 17.26.09

Det er et fint og tydelig merket gangareal utenfor Eurospar. Det er helt riktig plassert rett mot inngangen til butikkene. Man får riktignok en mistanke om at dette gangarealet kun er men for adkomst til parkerte biler, for ved enden av parkeringsplassen ender denne gangveien i en liten skrent ned mot et fortau. På andre siden av veien fortsetter denne gangtraseen gjørmete og rett inn mot Jektas hovedinngang (ikke helt slik planleggerne hadde sett det for seg, dessverre). Det er ikke plassert en fotgjengerovergang over veien her, den ligger ca 10 meter feilplassert mot vest. Jekta ble åpnet høsten 2012, planen for området er sikkert ikke mer enn 5 år gammel.

 

2014-05-31 17.48.42

Min reise mot sørsiden av riksveien starter her i det man kan kalle for Langnes Handelsparks sentrum. Inne i selve handelsparken er det fremdeles kun delvis opparbeidet fortau mot øst og boligbebyggelsen.

 

2014-05-31 17.50.46

Etter dette lavstandardfortauet er raskeste vei mot boligområdet sør for rikveien (Erling Kjeldsens veg) via Scandic Hotell.

 

2014-05-31 17.51.37

Et nokså intakt fortau fra 80-tallet bringer gående og noen spreke syklende opp til hotellet hvor vi har to valg: Enten gå en liten omvei langs hotellets bakside eller ta snareste vei rett opp til gangbrua over riksveien. Den breie gjørmete stien viser at sistnevnte valg er mye brukt.

 

2014-05-31 17.53.04

Dette er et tydelig tegn på at det ble gjort en planleggingstabbe en gang på 80-tallet som fremdeles setter sine spor. Gangbrua over riksveien Erling Kjeldsens veg ender opp i ingenting i retning mot handelsparken.

 

2014-05-31 17.54.06

Et annet forhold som ikke direkte støtter opp under sykling i bydelen er at gangbrua ikke er kostet for strøsand (rettere sagt strø-småstein) etter vinteren pr 31. mai.

 

2014-05-31 17.55.02

Der er litt underlig at kosting ikke er gjennomført på brua, når det er blitt gjort for flere uker siden både på statens gang-/sykkelvei på nordsiden og kommunens gang-/sykkelvei på sørsiden.

 

2014-05-31 17.55.41

Langens er et bysentrum. Store deler av Tromsøs befolkning benytter denne bydelen for handel i løpet av uka. Ingen slike bysentra planlegges med så dårlig tilgjengelighet for gående og syklende. Moderne byplanlegging siden 70-tallet har lagt  til rette for at gangveier og sykkelveier til store reisemål skal ha kortest mulig lengde. I Tromsø har det blitt gjort tabber i planlegginga gang på gang når det gjelder vekstbydelen Langnes, dessverre.

1 kommentar på “30 år med planleggingstabber

  1. Øystein Nermo

    Hvilken planlegging? Du mener SAKSBEHANDLING….? Prosjektene former byen. Ikke planene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: