Internasjonalt

Malmvei eller malmbane?

Den svenske regjering har i vinter sagt nei til å bygge ny jernbane mellom Svappavaara og Kolari. Det betyr at malmgruvene i Kaunisvaara som begynte sin produksjon i 2012 må belage seg på veitransport av malm i første etappe på 160 km fram til nærmeste jernbanestasjon: Svappavaara.

Northland skiper ut sin jernmalm over Narvik. Der har de en terminal som har 9 års gjenstående brukstillatelse.

Transportbytte mellom lastebil og jernbane er fordyrende for gruveselskapet. Likevel bidrar Northland med 113 mill SEK til oppgradering av veinettet mellom Kaunisvaara og Svappavaara. Jernmalm betyr svært store godsmengder. Det er ikke uten grunn at Narvik snart vil passere Murmansk som største havn i tonnasje i Barentsregionen: Både LKAB og Northland vil øke sin utskipning av jernmalm over Narvik.

Narvik Havn har det siste året kjørt en overordnet planprosess for å finne plass til nye havneavsnitt. Det er behov for nye havner for å kunne dekke etterspørselen fra gruveselskapene. I tillegg er det behov for å utvide kapasiteten på malmbanen mellom Kiruna og Narvik, det bør bli dobbeltspor hele veien i løpet av 10-15 år. En del kryssingsspor er planlagt for å øke kapasiteten på kort sikt.

Transport av jernmalm vil danne grunnlaget for investeringer vei- og jernbanenettet på Nordkalotten de neste 20 årene. I all hovedsak er det mest lønnsom å frakte jernmalm på jernbane. Det at Sverige satser på veitransport er et unikt unntak.

 

(Foto: Fra byggingen av Northland Resources’s terminal i Narvik)

0 kommentarer på “Malmvei eller malmbane?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: