Internasjonalt

Havisen i Arktis vokser, det gjør også shipping og olje- og gass-virksomheten

arkiskehav

I 2013 snudde en nedadgående trend i Polhavet, havisens utbredelse og tetthet har blitt større enn i 2012, 2011 og 2010. Mengden av havis var relativt likt med nivået i 2009. Flere forskere tar dette som en bekreftelse på at temperatur og havis i Polhavet følger sykliske mønster.

Vasiliy Bogoyavlenskiy, assisterende direktør ved det institutt for olje og gass ved Russlands Vitenskapsakademi, la vekt på dette på IRN Arctic Oil & Gas Summit i Oslo sist uke. Han påpekte også at isforholdene i Antarktisk ikke har hatt samme nedgang som den som er observert i Arktisk siste år. Klimaskeptiker og tidligere professor ved Universitetet i Tromsø Ole Henrik Ellestad forutså i høst at isforholdene i 2013 og de neste årene som kommer, vil bli økende i forhold til tidligere år; http://wp.me/p2WLiz-tf

Isforholdene i nordområdene vil få stor effekt for all virksomhet til havs: fiske, reiseliv, skipstrafikk, olje- og gass-virksomhet. Havområdene som er aktuelle for olje- og gass er Barentshavet, Karahavet, Laptevhavet, Tsjuktsjerhavet , Beauforthavet, Baffinbukta og Grønlandshavet.

Av disse er Barentshavet det arktiske havområdet med minst havis og drivis, det har også vært produksjon av gass i dette området fra 2007 (Snøhvit).  Siden 1981 har det vært prøveboringer i arktisk Russland (bort sett fra i 2012 og 2013). I 2013  startet Russland sin første offshore oljeproduksjon – sør-øst i Barentshavet på Prirazlomnaja-plattformen. Denne plattformen er som en kunstig øy, hvor  1/4 av teknologien er levert fra norske selskap. I år skal det gjennomføres prøveboringer i Karahavet, dvs havet øst for Novaja Zemlja. Norske Viking Supply har fått avtale om levere fire supply-skip til en dagrate på 90 000 $ pr skip. Russisk olje- og gassvirksomhet i Arktis har stor verdi for norske bedrifter.

Også vest for Grønland, i Baffinbukta, vil det gjennomføres prøveboringer i år i regi av Cairn Energy. De har tidligere gjennomført prøveboringer i grønlandske farvann (2010, 2011). En prøveboring i dette området koster tresifrede millionbeløp i NOK.

Transitttrafikken i Arktisk har økt til en ny rekord i 2013: 71 seilinger i den nordlige sjørute (NSR): http://wp.me/p2WLiz-uR Også intern russisk skipstrafikk i dette området har økt.

Selv om isforholdene i Arktis gir større utbredelse av havis, vil teknologisk utvikling, olje- og gasspriser og tidsbesparelse ved transitt-trafikk fortsatt kunne gi økt industriaktivitet og shipping i nordområdene.

Russland ser på seg som verdens ledende arktiske nasjon – og som en av de viktigste energiprodusentene i verden. De er teknologioptimister og har forventninger til å kunne utvinne de svært store reservene av olje og gass som er påvist i deres del av de arktiske havområdene.  Som følge av dette estimerer russerne at det om 6 år vil gå 1 000 olje- eller gasstransporter med tankskip i de russisk-arktiske farvann, transport generert av produksjonsaktivitet i Nordvest-Russland. Dette vil få betydning for Norge, både muligheter til leveranser for norske bedrifter og nødvendighet for å ha et godt beredskapsopplegg for den økte skipsfarten langs vår kyst.

0 kommentarer på “Havisen i Arktis vokser, det gjør også shipping og olje- og gass-virksomheten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: