Internasjonalt

Statoil får lete på 78 grader nord

De grønlandske myndigheter har rett før jul tildelt fire lisenser for leting og utvinning av olje- og gass, for første gang utenfor Nordøst-Grønland. Det nordligste området – Avinngaq – ligger mellom 78 og 79 grader nord. Dette området har Statoil fått lisens på sammen med ConocoPhillips og Grønlands statoljeselskap NUNAOIL. Lisensen ligger like langt nord som Longyearbyen på Svalbard.

Nordøst-Grønland har en svært liten og spredt bosetting, det nordligste sted er Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) med ca 530 innbyggere på 70 grader nord, dvs på samme breddegrad som Hammerfest. Distansen til til Avinngaq er grov regnet like lang som fra Hammerfest til Longyearbyen.

Fullverdig infrastruktur for å betjene de fire nye lete-lisensene kan derfor vanskelig bygges opp på Grønland. Byene på Øst-Grønland er for små til å være fullverdige leverandører av nødvendig infrastruktur og tjenester. Island satser på å bygge opp supply-baser som skal betjene virksomhet på kontinentalsokkelen utenfor Øst-Grønland, bla Dyrnes utenfor Akureyri. Disse delene av Island ligger på 66 grader nord og avstanden til leteblokkene i nord er lange. Longyearbyen ligger nærmere: ca 500 km nærmere enn Island.

Longyearbyen – med sine 2 000 innbyggere, relativt bredt sammensatte samfunns- og næringsliv og sine gode kommunikasjoner til fastlands-Norge  – vil være i posisjon til å bli viktig for leting og eventuell utvinning av olje og gass utenfor Nordøst-Grønland. Investeringer i havn og næringsareal knyttet til havn i Longyearbyen vil være et viktig element i så måte. Svalbard har en tett samfunnsmessig, kompetanse- og næringslivsmessig tilknytning til Nord-Norge. Dermed vil også Nord-Norge kunne få en rolle i forbindelse med en eventuell olje- og gassindustri utenfor Nordøst-Grønland.

Les mer på hjemmesiden til de grønlandske myndighetene: http://naalakkersuisut.gl/da/Naalakkersuisut/Pressemeddelelser/2013/12/konsortier#.UrSCsUGa6h8.twitter

0 kommentarer på “Statoil får lete på 78 grader nord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: