Regionalutvikling

Vekstnæringer i nord trenger nytt rutemønster for flytrafikk

En selvfølgelighet, kan man si: lufthavner alene gir ingen vekst – det er flytrafikken og rutetilbudet som er avgjørende.

Rutenettet i Norge trenger en revisjon eller modernisering for at næringslivet skal kunne utvikle seg i nord. Nord-Norge må bli nærmere Stavanger og oljebyene i nord må knyttes sammen med flyforbindelser. Dette er konklusjonen i «Fly Arctic», en rapport som ordførerne i Stavanger, Tromsø, Harstad,  Hammerfest, Sandnessjøen og Brønnøysund har bestilt i fellesskap. Hvorfor ikke Bodø var med, er uvisst.

De nye næringene i nord trenger i større grad tidsknappe forbindelser til petro-kompetansen i Stavanger. Dette vil øke flytrafikken mellom disse to landsdelene og redusere presset på Gardermoen som nav. Flere lufthavner i Nord-Norge trenger å utvide sine fasiliteter, både Bodø og Tromsø har relativt trange forhold – spesielt i passasjerterminalene, men også når det gjelder oppstillingsplasser for fly.

En moderne politikk for Nord-Norge inkluderer derfor en satsing på utbygging av lufthavn-infrastrukturen, slik at et riktig rutetilbud kan utformes.

I dag er det kun Tromsø som har direkte flyforbindelse til lufthavner i Finnmark, dette gjør flyreiser mellom Finnmark og Sør-Troms/Nordland til tidkrevende og dyre reiser. Tromsø er i dag et nav for trafikk mellom Finnmark og resten av Nord-Norge. Tapet av en slik status vil ikke være viktig for Tromsø – siden gode forhold for næringsliv i Finnmark alltid vil være gunstig for Tromsø på andre måter.

Nord-Norge har en avstandsulempe som bare luftfarten kan redusere. Næringslivet har behov for en ny «generalplan» for både infrastruktur og rutenett. Budsjetter for nødvendige utbygginger, kan ikke bare ta utgangpunkt i dagens trafikktall.

Petroindustrien er en kompetanseindustri, all nødvendig kompetanse fra Stavanger kan ikke flyttes nordover – den må gjøres tilgjengelig for oss: Fly Arctic.

0 kommentarer på “Vekstnæringer i nord trenger nytt rutemønster for flytrafikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: