Internasjonalt Regionalutvikling

Nordområdenes økonomi passerer ett tusen milliarder dollar

En milepæl i utviklingen av økonomien i Arktis eller Nordområdene er nådd: sist uke skrev Alaska Dispatch at den Arktiske region nå har ett tusen milliarder dollar i BNP. Til sammenligning var Norges BNP i 2011 488 milliarder dollar. Den sirkumpolare arktiske region har altså en økonomi som er ca 2 ganger større en den norske. Innbyggertallet er 4 millioner, dvs ca 80 % av Norges.

Utviklingen i Arktis er spesielt sterk i Russland som ligger i front når det gjelder teknologi, de er i front når det gjelder isbryterteknologi og investeringer i slike. Canada og USA er i ferd med å bli sekundære nasjoner når det gjelder utvikling av Nordområdene i følge Alaskan Depatch: http://www.alaskadispatch.com/article/20130715/arctic-regions-economic-output-1-trillion-and-growing-us-falling-behind

Norge har en god vekst på grunn av økte investeringer i olje- og gassvirksomhet på sokkelen utenfor Nord-Norge. Klimatiske forhold i Nord-Norge – samt nærhet til etablert petroindustri i Sør-Norge – gjør at dette området er det mest attraktive i den arktiske region for økt petrovirksomhet. Både kompetansemessig, klimatisk, forretningsmessig og politisk risiko er lav – lavest i Arktisk. (For defininsjon av Arktis, se min bloggpost: https://nilsajohnsen.com/2013/03/03/det-arktiske-begrep-hva-er-arktis/)

Innenfor gass er Russland langt fremme, det gjelder landbasert utvinning av gass i Nordområdene. Innenfor gruvedrift er Russland, Sverige og Canada land med lang erfaring fra arktisk gruvedrift – husk at Kiruna defineres inn i den arktiske region. Også Norge har lang erfaring, både fra Svalbard (kull) og fastlandet, men produksjonen i norsk del av Nordområdene er kun en liten brøkdel av Sveriges og Finlands. Finland har de siste 10 år hatt en nærmest eksponentiell vekst i uttak av malm og mineraler fra finsk del av Nordområdene (i hovedsak Lapland).

Norge har som arktisk kystnasjon gode fordeler og muligheter for et brei økonomisk utvikling, de viktigste er: petronæring og marine næringer til havs, vindenergi både til havs og på land, andre fornybare energiformer (vann, havstrømmer), malm og mineraler på land – og turisme. Ingen andre land i Europa har det utgangspunktet Norge har. Russland er størst og fremst idag, men politisk og forretningsmessig risiko er vesentlig høyere enn i Norge når det gjelder utenlandske investeringer.

Nord-Norge er altså en av de viktigste subregioner i Arktis. Arktisk Råd har lagt sin administrasjon til Tromsø, noe som underbygger landsdelens internasjonale posisjon.

(Bildet av 23.07.2013 viser fritidsfiske etter makrell i Tromsø – en relativt ny ressurs så langt nord)

0 kommentarer på “Nordområdenes økonomi passerer ett tusen milliarder dollar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: