Internasjonalt Regionalutvikling

Oppvarmingen av Arktis – naturlige svingninger?

På en workshop i Tromsø i dag presenterte tidligere professor ved Universitetet i Tromsø Ole Henrik Ellestad en rekke data som beskriver utviklingen av klima i Arktis: isutbredelse i havet, issmelting på Grønland og temperatur i hav og luft. Han viste til flere vitenskapelige artikler i tillegg.

Isutbredelsen i havet er hittil i 2013 større enn i fjor (som var laveste nivå siden satellitt-registreringene startet) og også de to neste årene med lavest utbredelse (2011 og 2007). Dette kan understøtte at klimasvingningene i Arktis er sykliske.

Islendingene har registret og beskrevet havisen rundt Island siden 800-tallet. Disse beskrivelsene – kombinert med moderne registreringer – viser en syklisk variasjon. Det er samvariasjon med den lille istid i middelalderen og en tilsvarende kjølig periode på 1700- og 1800-tallene.

Issmeltingen på Grønland har også vært registret over relativt lang tid, og kan beregnes for tidsrommet før registreringene startet. Foto fra 1930-tallet sammenlignet med dagens situasjon viser at isbreene i flere områder har like liten utstrekning som i 2013. På 1920/1930-tallet var det en varm periode i nordområdene.

Lufttemperaturen på Jorda har over flere tusen år variert syklisk i tusenårsintervall.  Det er identifisert samvarians mellom solaktivitet og temperatur siden måling av solaktivitet tok til, disse syklusene menes å har et 60-årsintervall. Det er funnet samme mønster på andre planeter. Når det er høy aktivitet på sola, stiger temperaturen på planetene i solsystemet.

Temperaturen i nordområdene har historisk fulgt en syklus som er identifisert av kalde peridoer i middelalderen og på 1700/1800-tallet. Det er tegn som viser at vi nå er på toppen av en slik syklus og at temperaturene her nord vil falle. Åpningen av det Arktiske hav er dermed ikke en sikker konklusjon, i følge denne forskningen. Det kan være at vi nå vil erfare at isutbredelsen øker i løpet av de neste tre-fire år og at temperaturene faller. Denne teorien forventer en nedkjøling av klima i Arktis de neste 30 år. Vi vil relativt raskt få svar på om dette stemmer. En slik utvikling vil gi klare rammebetingelser for virksomhet til havs, både petroleumsutvinning, fiskerier og skipsfart.

2 kommentarer på “Oppvarmingen av Arktis – naturlige svingninger?

  1. Britt Cristine

    men nils arne da….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: