Byutvikling

Gangstier kommer av seg selv

Tromsøs største handelspark gjennomgår en stor fornying. Sist høst åpnet kjøpesenteret Jekta og nå i år har de fått en ny nabo med to større forretninger, bl.a. et supermarked.

Selv handlet jeg der på lørdag. Jeg hadde ærend i begge bygg og gikk i mellom. Gangsystemet som er designet for Langnes handelspark følger bilveienes utforming: de gående skal bevege seg etter samme mønster som biler. Det betyr at veiene skal krysses i fotgjengeroverganger ved rundkjøringene og at man skal gå på fortau. Dette gir relativt lange gangavstander internt på handelsparken. Stier på ennå ikke nysådde plener, viser at fotgjengerne vi bevege seg mest mulig rettlinjet mellom de ulike fotgjenger-reisemål: i dette eksemplet fra ett byggs hovedinngang til et annet byggs hovedinngang. Handelsparken kan ta hensyn til dette og steinlegge eller asfaltere snarveien før de lager ferdig grøntanlegget: folk vil uansett gå der.

Gangstier kommer av seg selv, god planlegging legger opp til å gjøre slike stier til noe annet enn gjørmete tråkk i en plen. Det er en fordel både for handlende og handelsstand at bevegelse til fots går raskt og effektivt i mellom kjøpesentrene.

Langnes2

De fotgjengere og syklister som kommer via gang- og sykkelveien langs Tverrforbindelsen og ønsker snareste vei til Jekta, må forsere grov pukkstein og ei våt grøft. Denne snarveien vil bli brukt selv om den ikke blir tilrettelagt. Hvis den blir tilrettelagt, vil den bli brukt mer. Langnes handelspark er et stort reisemål – også for gående. Det bor ca 10 000 mennesker innenfor 15 min gangavstand fra handelsparken. Det å gå til et slikt bysentrum bør være enkelt. Jo flere snarveier, jo bedre for alle parter. Det er god byutvikling.

2013-05-18 10.26.20

10 kommentarer på “Gangstier kommer av seg selv

 1. Tom Erik Forså

  Meget gode og relevante bemerkninger. Life finds its way – the shortest way.

 2. Arne-Willy

  Disse tiltakene burde vært gjennomført før bygget ble åpnet. Nu er det selvfølgelig krav i forhold til trafikksikkerhet o.a, til hvor en kan plassere gangstier. Når det gjelder området mellom Jekta og Spar/Expert/Europris hadde det vær mulig med gangbru fra Jektas hovedinngang og nord til Spar. Det er der bussene stopper og mange vil selvfølgelig krysse vegen.

  • Ja, dette området vil få mye intern gangtrafikk. Senterledelsen på Jekta kan godt gripe fatt i det, jeg tror jeg sender en epost til Laila Myrvang.

 3. Det spørs om ikke det faktum at prosjektnavnet «tverrforbindelsen» etter 40 år fortsatt hefter ved Erling Kjeldsens vei, egentlig symboliserer hvordan vi har et kulturproblem når det gjelder gater og veier i Tromsø?

  • Ja, det er mulig at «arbeidsnavn» eller prosjektnavn blir hengende igjen i daglig bruk. Kanskje veimyndighetene bør være tidligere ute med å gi prosjektene varige navn?

 4. Sjå her. Steinsvik arkitekter har i den opprinnelige landskapsplanen tegnet inn en gangvei ned til fotgjengerfeltet. http://steinsvikarkitektkontor.blogspot.no/2010/12/jekta-storsenter.html

 5. Merkelig, jeg har meldt til Jekta om dette, de lovet det skulle fikses, ingenting skjedd. Heller ikke orden på gangveiene til senteret: fra gangbrua bak scandic er det fremdeles bare en bratt gjørmesti ned til Jekta, og ved Posten går folk i grøfta. Gode gangforbindelser ville gjort at flere ville gått/syklet til butikkene, selv kjører jeg mer bil dit nå enn før, føles tryggere enn å gå/sykle. Og jeg bidrar til køene. Kommunen kunne kjøpt seg tid før vegutbygging ved å tilrettelegge for gående der gående faktisk beveger seg. Mye rimeligere enn noen meter 5-felts veg.

 6. Dette bør vaære en viktig del av den nye områdeplanen for Langnes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: