Internasjonalt

Dreki bringer Norge og Kina sammen

Dreki

Dreki er Islands mest lovende område for olje- og gassutvinning. Sannsynligivs er det mest olje i området. Letefasen i Dreki forventes å gå over en periode på 12 – 16 år. Produksjonsfasen forventes å være 30 år.

Letelisensene i Dreki ligger 200 – 400 km fra Island og nærmeste service-havn ligger ca 24 timers seilingstid unna. Dette gir spesielle rammer for både leting og produksjon. Beredskapssituasjonen pr i dag er ikke spesielt utviklet, nærmeste helikopterbase er i Reykjavik. Det vil derfor kreves investeringer på Øst-Island hvis utvinning iverksettes. Området har gunstige værforhold: det er relativt lite vind og lav bølgehøyde siden Dreki ligger i le av Island.

To letelisenser ble tildelt i 2013. I januar i år ble den tredje lisens tildelt følgende selskap: CNOOC International 60 %, Eykon Energy 15 % og Petoro Iceland 25 %. CNOOC er en forkortelse for China National Offshore Oil Corporation, altså et kinesisk oljeselskap. Eykon Energy er et islandsk oljeselskap. Petoro er et norsk statlig aksjeselskap med ansvar for å ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i petroleumsvirksomheten i Norge. De har også et datterselskap for Island. På denne måten er den norske stat nå i samarbeid med Kina om olje- og gassleting.

Petoro er også inne i de to andre lisensene i Dreki, med 25 % andel i begge. Årsaken til at Petoro er involvert, er at lisensene dekker områder mellom Island og Jan Mayen – og at forekomster i dette området er delt mellom Norge og Island. Geologien tilsier at eventuelle funn her strekker seg over grensen mellom norsk og islandsk sokkel.

0 kommentarer på “Dreki bringer Norge og Kina sammen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: