Regionalutvikling

Fálesrášša gir retning for Finnmark

Nyheten om at Aurora Vindkraft AS har fått konsesjon for å bygge ut Fálesrášša vindkraftverk i Kvalsund kommune kommer som en gledelig melding til et fylke som har underskudd på kraft og som til tider er i en sårbar forsyningssituasjon.

Fálesrášša vil bestå av 60 vindmøller og vil gi 180 MW kraft: nok til 25 000 husstander, dvs hele Vest-Finnmark befolkning på ca 50 000 innbyggere.

Aurora Vindkraft eies av Finnmark Kraft og Fred Olsen Renewables. Finnmark Kraft forvalter vinkraftrettighetene til nesten hele Finnmark fylke på vegne av sine eiere: Finnmarkseiendommen (FeFo) og syv kraftselskap. FeFo eier 95 % av Finnmark: 46 000 km2. FeFo styres av representanter valgt av Sametinget og Fylkestinget i Finnmark, hver part med tre styremedlemmer.

Det har vært en utbredt oppfatning at utbygging av vindmølleparker vil gå over til å bli havbaserte. Dette både på grunn av bedre vindforhold enn på land og færre interessekonflikter enn på land.

Landbaserte vindmølleparker kan skape konflikt i forhold til annen bruk av arealene: friluftsliv, rekreasjon, turisme og reindrift. I tillegg oppfattes de som visuelt forurensende. Støy og effekt for fugleliv har også vært problematisert.

Fálesrášša ligger i et av Finnmarks høyfjellsområder og parken vil ligge på over 500 m høyde. Øvrig bruk av området er relativt liten. Så høyt over havet er det lite vegetasjon, det er stort sett et steinlandskap. Reindriftsnæringa benytter området til flytting og lufting, dette vil ikke hindres av vindparken. Vindparken vil ligge lang unna nærmeste tettsted og dermed utgjøre minimal visuell forurensning. Naturinngrepet vil være veier for anlegg og drift og vedlikehold av vindmøllene.

Illustrasjon: Finnmark Kraft
Illustrasjon: Finnmark Kraft

Vindressursen i området er store. Forenklet sagt, så vil en vindmølle i slike høyfjellsområder i Finnmark gi tre ganger mer kraft enn en vindmølle i en gjennomsnittlig dansk vindmøllepark.

I forhold til hav-vindparker som må ha skipsbasert drift og vedlikehold, er kostnader til drift og vedlikehold lavere. For Fálesrášša er også nettutbyggingsbehovet relativt lite pga nærhet til eksisterende infrastruktur.

Finnmark har alle muligheter til å bli selvforsynt med fornybar energi – når det nye overføringsnettet til Statnett mellom Ofoten og Hammerfest står ferdig om 5-6 år, kan eksport av slik energi også bli en vekstnæring for fylket.

Lokale vindressurser kan også gi en god forutsetning for industriutvikling i Hammerfestregionen: kraftkrevende industri som gruvedrift og aluminiumsverk er to eksempler.

0 kommentarer på “Fálesrášša gir retning for Finnmark

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: