Byutvikling

Bodøs fortrinn for vekst

Avisa Nordland har i dag et oppslag om at Nordland fylkeskommune legger ut et stort areal til salgs: deler av Rønvikjordene. Dette er areal som kan brukes til næringsformål og offentlige formål. Et slikt grep styrker Bodøs utviklingsmuligheter. Fylkeskommunen viser seg med dette som en viktig og aktiv byutviklingsaktør.Image

Bodø har i tillegg som eneste by i Nord-Norge en kombinasjon av logistikk- og samferdselsfunksjoner som inkluderer flyplass, havn, hovedveier og jernbane. Alle disse funksjonene ligger i byområdet.

Jernbanen til Bodø har ikke spesielt store godsmengder sammenlignet med Ofotbanen, men er likevel viktig – ikke minst i et utviklingsperspektiv. En etablert jernbane gir muligheter som ellers kun Narvik har i Nord-Norge.

Flyplassen ligger i byområdet, den er et nav i fly-kommunikasjonen internt i Nordland og sikrer kort reisetid til andre byer som Oslo, Trondheim og Tromsø.

Bodøs havnefunksjoner ligger alle i selve byen, og det er store utvidelsesmuligheter vestover. Det er planarbeid på gang for å kunne ta i bruk nye bynære areal på Lille Hjartøya, et område som vil kunne gi verdifulle nærings- og industriområder direkte i tilknytning til nye havnefasiliteter.

Den storstilte veiutbygginga i området siden 2007, Saltenpakken, vil gi Bodø en effektiv, tidsriktig og utviklingsskapende innfartsvei. Flere av delprosjektene mellom Bodø og Fauske er ferdigstilt. Veipakken er delfinansiert av bompenger. Effekten av veipakken er at Fauske kommune i praksis blir en del av Bodø når det gjelder arbeidsmarked og dermed boligmarked. De to kommunene har ca 60 000 innbyggere.  Det gir et utgangspunkt for vekst som ikke forekommer i mange andre byer i Nord-Norge. Bodø har i tillegg et etablert bredt næringsliv og universitet som gjør det attraktivt for nye næringsaktører å etablere seg i byen.

Gode kommunikasjons- og samferdsels-løsninger, logistikk-knutepunkt, ledige store næringsareal, et utvidet lokal arbeidsmarked og boligmarked, universitet og bredt sammensatt næringsliv: dette er forhold som gjør at Bodø er godt posisjonert for vekst.

0 kommentarer på “Bodøs fortrinn for vekst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: