Skjervøy har en sterk posisjon innenfor maritime næringer. Bruker man en utvidet definisjon av maritime næringer, så inkluderer den også de marine næringer. Skjervøy kommune har flere solide bedrifter også i dette segmentet, flere av disse er lokalisert på Arnøya: Arnøy Laks, Arnøytind og Årvikbruket. Det er også et mekanisk verksted og en entreprenørbedrift på Arnøya: Årviksand Verksted og Brødrene Albrigtsen.
Arnøya er av praktiske årsaker i liten grad del av næringsmiljøet i Skjervøy tettsted. Kommunikasjonen mellom øyene i kommunen er basert på ferger, noe som gir lite fleksibilitet i transport – og også lang reisetid mellom bygdene på Arnøya og Skjervøy: med ventetid på fergeleiene er det beregnet til 70 – 100 minutter hver vei. De ca 100 arbeidsplassene innenfor maritim- og anleggsnæringene på Arnøya vil kunne få økt viktighet for regionen hvis de fikk bli en del av en samlet næringsklynge i Skjervøy.
Da må det fastforbindelse til.
Skjervøy har servicebedrifter som mekanisk verksted, skipselektronikk og handelsvirksomhet. Oppdrett og smoltproduksjon er også viktig.
Hvis Nord-Troms ønsker å posisjonere seg i forhold til vekst i marine- og maritime næringer, og ikke minst i forhold til muligheter som følge av økt offshore-aktivitet, vil et tradisjonelt tiltak som fastlandsforbindelse antakeligvis være det sikreste kortet: det vil skape en robust næringsklynge gjennom et større arbeidsmarked og lettere kommunikasjoner for samarbeid bedrifter i mellom.
Rambøll har nylig levert en mulighetsstudie for fastforbindelser mellom Arnøy, Laukøy og Kågen. Forbindelsen trenger ca 300 – 450 mill kr i finansiering for å være fullfinansiert.
0 kommentarer på “Skjervøy maritime klynge”