I sommer er Tromsø sentrum preget av høy aktivitet innen byfornying, både Tromsø kommune og private gårdeiere har oppgraderingsprosjekt i gang. Tromsø kommune fornyer Kirkeparken og de tilstøtende gaterommene i Bankgata, Storgata og Lehnesmåttet. Gårdeierne som har eiendommer i dette området bidrar også økonomisk. Målet er at Kirkeparken og gaterommene rundt skal bli mer attraktive å oppholde seg i.
Tromsø er en by som vokser med ca 1 000 innbyggere i året. I tillegg er antall besøkende i sterkt vekst. Det betyr at attraktive uterom i bykjernen får økt etterspørsel. Hvis reiselivsveksten fortsetter, vil det kunne være 4-5 ganger så mange turister i Tromsø om 10 år. De trenger plass å boltre seg på i Tromsø sentrum. Det samme gjør tromsøværingene. All byutvikling i Tromsø bør legge til rette for at det utvikles byrom i sentrum som kan ivareta den store økningen av antall mennesker som vil være utendørs i Tromsøs bymiljø. Riktig utforming vil også gi rammer for vekst i næringslivet i sentrum, i både handel- og restaurantnæringene.
Hovedgrepet som er god synlig i Tromsø nå, er re-design av Storgata utenfor Rødbanken. Arbeidene er omfattende og har også fått konsekvens for de næringsdrivende i gata: omsetningen har gått kraftig ned og en nylig konkurs knyttes til dette anleggsarbeidet. Arbeidene har pågått siden tidlig i mai. Det arbeides ikke på søndager, og heller ikke på kveldstid, noe som forlenger anleggsfasen i forhold til andre store byutviklingsprosjekt i Tromsø: Både The Edge Hotel og pågående byfornyelse i Strandgata har inkludert søndagsarbeid.
Storgata, utenfor Rødbanken. Her skal det komme beplanting og trafikkarealet skal sneveres inn, noe som gir bedre muligheter for at folk kan oppholde seg i byrommet.
Bankgata blir fornyet. Det skal legges til rette for uteservering på den solfylte siden av Tromsøs mest sentrale uterom. I denne gata har både Tromsø Sparebank og Norges Bank hold til. I Rødbanken er det nå Sparebanken Nord-Norge som har sine kontor. Hele bygget skal nå igjennom en omdanning og bygges sammen med nytt bygg på hjørnet av Fr. Langes gate og Adolf Thomsens gate: kontorer, handel og restaurant/servering blir det nye innholdet.
Dette er Adolf Thomsens gate i dag. Nytt bygg her og Rødbanken vil integreres til en enhet. Gata har mulighet til å bli et sted folk stopper opp, ikke bare en snarvei.
Flere av de gamle og høye trærne i Kirkeparken ble tatt ned tidligere i år. Noen står igjen, men parken vil bli mye lysere og sola vil kunne gi nytt liv i byrommet, bl.a hvis de tiltenkte serveringskonseptene i Rødbanken blir realisert med uteservering.
Lehnesmåttet, byens beste smug, får også en oppgradering. Her vil det bli slutt på store issvuller med levetid langt ut i mai på grunn av den skyggefylle plasseringen: Varme i bakken vil gi tryggere gangtrafikk. Om det blir etablert grunner til å stoppe i smuget, er usikkert, men en åpning eller dør i treveggen vil kunne gi mulighet for flere slags serveringer eller handelskonsept.
Lenger sør i Storgata oppgraderes denne bygården som har vært brukt til en rekke kafeer og utelivskonsept siden 1980-tallet.
Helt nord i Storgata er denne murgården snart ferdig renovert. Den er nærmeste nabo til Verdensteateret, kinoen fra 1916 som fremdeles er i bruk.
I dette bygget i Strandgata holdt både Posten og Tingretten til. Murfasaden ble renovert for noen får år siden, nå totalrenoveres resten av bygget. Resultatet skal åpne bygget mer mot gata og det vil kunne gi Strandgata et mer innbydende gatemiljø. Her jobbes det også på søndager.
På Strandtorges fornyes dette bygget og det legges også til to nye etasjer. Strandtorget er et av byens mest brukte uterom – og det er allsidig bruk: kafeer, lekeplass, festivaler og gatesalg.
Tilbaketråkk: Å gå til byen i Tromsø – NILS ARNE JOHNSEN