Byutvikling

Berg Storgata! Tromsø trenger åpne byrom

Tromsø by vokser med ca 1 000 innbyggere i året, noe som tilsvarer størrelsen på svært mange enkelt-kommuner i Nord-Norge. Og Tromsø vil fortsette å vokse. All planlegging i Tromsø må ta hensyn til at byen vil få flere ti-tusen nye innbyggere i et 30-årsperspektiv.

En slik stor vekst har betydning for all byutvikling: boliger, svømmebasseng, transportsystem, skoler, næringsareal og byrom. Det går mange prosesser i byen nå som vil være viktige for hvordan byen vil være satt for å være en by med 20 – 40 000 flere innbyggere enn i dag.

Det er ofte vanskelig å ta inn over seg hva en slik stor befolkningsvekst betyr. Et personlig eksempel: Selv flyttet jeg til Tromsø første gang i 1985, altså for 30 år siden. Jeg begynte å studere ved universitetet og immatrikuleringen skjedde ved et av de første byggene som ble bygd i Breivika: IMR. Universitetsbiblioteket og et par bygg til fantes også da, men det var ikke store forelesningssaler: Ex Phil ble undervist på Fokus kino i sentrum. Både Universitetet og byen har vokst siden da, nå bor 25 000 flere innbyggere i Tromsø enn i 1985 og Fokus kino ble til Tromsø Bibliotek for 10 år siden. Hvilke behov vil en by med 30 000 flere innbyggere ha?

På slutten av 1980-tallet var deler av Storgata gågate, faktisk akkurat samme strekning som i dag. Nå er det planer om å forlenge gågata med et lite kvartal: Storgata foran Domkirka og Kirkeparken. Utformingen av dette området må ta i betraktning at Tromsø by allerede har for få store uterom i sentrum og at byen må planlegge med at gågata og sentrum for øvrig må ha plass til å være sentrum for 30 – 40 tusen flere innbyggere de neste 30 år.

Spesielt nå om høsten ser vi at bruken av offentlige uteområder i sentrum er intensiv: I dag har alle politiske parti hatt stand i Storgata, det har vært internasjonalt matmarked på Strandtorget og Stortorget har vært rigget til konserter (Rakettnatt). Tromsø har mange festivaler og andre store arrangement som krever plass i det offentlige byrommet. Bysentrum kan oppleves som ganske trangt i dag, hvordan vil det være om 10-20 år?

Tromsø sentrum vokser ikke i særlig grad. Kanskje utbygginga av Verftet, Prostneset og Mack-kvartalet vil gi byen nye romslige uterom. Men ingen av disse prosjektene er igangsatt pr i dag.

I dette perspektivet er forslaget til ny utforming av Kirkeparken og Storgata litt betenkelig: Det foreslås riktignok å redusere gatebredden i Storgata, men mye av arealet er satt av til beplantning. Forslaget viser at Storgata skal innrammes av busker og trær på begge sider. Det gir et grønt miljø, men Tromsø taper muligheten til å utvide det åpne og fleksible offentlige areal i sentrum – og dette i et solfylt område. Her kan det være plass til nye uteserveringsplasser: deler av området har kvaliteter som byen i dag bare har på Stortorget og Strandtorget. Det bør også være fleksibilitet og plass til utstillinger, messer og andre pop-up arrangement. Byen trenger plass til slike formål allerede i dag og designen av Storgata må i hvert fall ta hensyn til 10-20-års utvikling frem i tid.

storgata

Og husk, Storgata er byens paradegate: Både togene i maidagene og andre parader trenger plass til både tog og publikum.

I nabogata Grønnegata kan vi i dag observere hvordan tilsvarende beplantning ser ut etter bare to-tre år: Et av trærne har allerede blitt til en tørr pinne. Det som ser flott ut på landskapsarkitektenes tegnebrett blir ikke alltid like bra ut i virkeligheten.

2015-08-30 16.01.34-1

At forslaget til Kirkepark og gågate også legger opp til at selve Kirkeparken i større grad skal bli et trafikk-område for fotgjengere enn et oppholdsområde er heller ikke optimalt. Kirkeparken bør fortsatt ha en funksjon som park, et sted hvor man kan stoppe opp og ta en pause midt i bysentrum.

Rendyrking av funksjoner vil være et lurt og fremtidsrettet trekk i dette området: la park være park og Storgata være storgate.

0 kommentarer på “Berg Storgata! Tromsø trenger åpne byrom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: