Byutvikling

Junior i storbyklassen bremses av transport

Det nasjonale omdømmebarometeret for by-regioner i Norge har for første gang inkludert Tromsø i sin undersøkelse. Resultatene av undersøkelsen ble lagt frem i Tromsø av Ordkraft og Virke i dag.

Tromsø som by har på flere parametre høye resultater på omdømme, resultat som ellers bare storby-regioner som Oslo, Trondheim og Bergen har. Boforhold og mangfold oppleves som oppsiktsvekkende bra av eksterne respondenter (dvs respondenter fra andre byregioner enn Tromsø). Også kulturtilbud og miljø oppfattes som veldig bra. Tromsø er også en relativt attraktiv by å bosette seg i; arbeidsmarkedet oppleves å gi mange muligheter – hele 35 % av de spurte kan tenke seg å få seg en jobb i Tromsø. Innen utdanning, forskning og utvikling scorer Tromsø nesten like høyt som Trondheim: det er en tydelig profil Tromsø har i resten av landet. Det høye omdømmet på disse parametrene gjør at vi kan si at Tromsø oppleves med kvaliteter som en storby, til tross for at vi ikke er større en f.eks Haugesunds-regionen i antall innbyggere.

Det svakeste punkt i Tromsø er samferdsel. Både veier, gater og kollektivtrafikk oppleves som dårlig. Det samme gjelder forholdene for gående og syklende. Tromsø er faktisk svak på alle parametere innenfor samferdsel og transport. Noe av dette kan sikkert forklares ut i fra klimatiske og topografiske forhold, men det er en stor kjerne av sannhet i denne målingen: manglende utvikling av transport-nettet i Tromsø. Vi som bor i byen kjenner godt til årsaken: ingen enighet om finansiering av infrastruktur-utbygging i Tromsø.

Tromsø har et storby-image på flere områder, men for å bli en reell storby i nasjonal sammenheng trenges det et løft på utbygging og oppgradering av veier, gater, gang/sykkelveier og parkering – samt en forbedring av kollektiv-tilbudet.

Min mening er at disse forholdene krever en hurtig innsats fra alle tre forvaltningsnivå: stat, fylkeskommune og kommune. Det finnes ingen «quick fix» på disse utfordringene, men det bør settes mål om å få til enighet i løpet av 2014 om finansiering. Byen trenger et investeringbudsjett på 3-5 milliarder kroner over en tiårs-periode for å fullt ut kunne ta rollen som Norges arktiske storby. Hovedgrepet for byutvikling i byer av Tromsøs størrelse er et godt transport-system. I Tromsø har denne utviklingen stort sett vært på vent de siste 10-15 år. Det holder ikke lenger.

0 kommentarer på “Junior i storbyklassen bremses av transport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: