Uten kategori

14. april: fyrtårnslukkedagen

I følge en kjenning av meg er 14. april en merkedag i Troms som setter årstidene her i perspektiv: mens det ennå er 126 cm snødybde ved Værvarslinga i Tromsø (og snøen ligger helt ned til fjæra, som dagens foto viser) har vi denne merkedagen: det er ikke nattemørke i det hele tatt i løpet av natta. I tidligere tider betydde dette at fyrtårnene i fylket ble slukket, det var ikke behov for kunstig lys.

I nord har hver eneste måned sitt spesielle klimatiske kjennetegn. April er måneden for snørekorder  – og fravær av nattemørke. I april foregår vanligvis det meste av snøsmeltingen, med de utfordringer det gir for bebyggelse, infrastruktur og trafikk: store vannmengder skal ledes bort i et dreneringssystem som i enkelte år er frossent.

I år er det relativt mye tele jorda, noe som gjør at det forventes stor grad av overflate-smeltevann. Spesielt veier får utfordringer, vannet samles lett i gateløp og veibaner når grøfter og kummer ligger under snø og is.  Vann i veibanen fryser til is i skyggelagte partier og om natta, noe som øker risiko i veitrafikken. Både vannansamlinger i veibanen og glatte partier på ellers bare veier, påvirker trafikksikkerheten.

Hvis april blir kald og solfattig, vil disse forholdene kunne vare til medio mai måned. En varm april med hurtig snøsmelting gir fare for sørpeskred. I mai måned er stein- og jordras en risiko av  samme årsak: snøsmeltingen (som da foregår i høyden). Dette er en risiko for veitrafikk spesielt, men også for bebyggelse i enkelte utsatte områder. De siste 10 årene har lokalt klima i Nord-Norge endret seg slik at slike skred skjer hyppigere og på uvante steder: økt nedbørsmengde og varmere temperaturer i snøsmeltingssesongen er årsaker til dette.

Lav sol – spesielt om kvelden – kombinert med mye hvit snø i omgivelsene, påvirker også trafikksikkerheten: blending av sjåfører gir økt risiko.

April er dermed en utfordrende tid, selv om lyset er godt nok til å kunne se landskapets konturer døgnet rundt fra og med i dag. Det er nettopp lyset som øker risiko på visse områder om våren. Heldigvis reduseres risiko på andre felt, nettopp derfor slukket de lyset på fyrtårnene på denne dagen før i tida.

0 kommentarer på “14. april: fyrtårnslukkedagen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: