Byutvikling

Vintercruise mangedoblet

For fire år siden kom den en cruise-båt til Tromsø om vinteren. Dette var noe nytt. I år har byen hatt anløp av 11 stykker. Vinterturismen i nord har nådd helt uventede dimensjoner på kort tid.

Også flyreisende vinterturister strømmer til Nord-Norge generelt og Tromsø spesielt. Det store målet for de aller fleste er å få oppleve nordlys. Vinterturismen til Tromsø er nå større enn sommerturismen, i hvert fall målt i hotelldøgn.

Nord-Norge har hatt nordlys-turister i et mindre antall i flere ti-år, spesielt japanere har vært opptatt av å få nordlysets spesielle velsignelse – tid gode for lykke for samliv og for barn som unnfanges. Men inntoget av europeiske – britiske i særdeleshet – nordlysturister har i stor grad kommet etter 2008. Da viste BBC et program med Joanna Lumley, hvor hun realiserte sin barndomsdrøm om å reise til det arktiske Norge for å oppleve nordlyset. Og Nord-Norge innfridde, spesielt hennes nordlysopplevelser i Tromsø. Les mer her: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1052706/Joanna-Lumley-absolutely-fabulous-trip-northern-lights.html

En økende mengde global middelklasse gir et stort potensial for reiseliv i nord, tenk hva ett enkelt tv-program har fått av betydning. Hittil har turistene som kommer om vinteren vært fornøyd med mulighetene til å oppleve nordlys, gjerne kombinert med urbane opplevelsestilbud i tillegg. Hotell- og adventure-næringene i Tromsø har tilpasset seg dette, det er mulig å få oppleve nordlys-safari, hvalsafari, havfiske, hundekjøring og snøskuterkjøring som spesielle vinteropplevelser. Tromsø har også et mindre alpinanlegg.

Nå i påsken, når nordlyssesongen er på hell, opplever turistene en annen side ved Nord-Norges største by: byen er stort sett stengt. De fleste restauranter og kaféer er stengt. Det samme gjelder over halvparten av hotellene i byen. Også handelsstanden er helstengt torsdag, fredag, søndag og mandag i påsken – hederlige unntak er delikatesseforretningen Helmersen og vinylplatebaren Backbeat som har åpent alle dager.

Den store veksten i vinterturismen har tatt Tromsø litt på senga, for at det skal bli gjenkjøp og god ryktespredning om Tromsø som vinter-reisemål trenges det en strategisk satsing fra næringslivet i byen. Hotellkapasiteten bygges nå ut gjennom flere prosjekt, aktiviteter for turistene må følge på: det gjelder spesielt for adventure-næringa, handelsstanden og restaurant- og utelivsnæringa. Og ikke minst: Tromsø lufthavn må forbedre sin utenlandsterminal, den har for lav kapasitet og kvalitet.

0 kommentarer på “Vintercruise mangedoblet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: