Byutvikling

Sol er byutvikling, spesielt i nord

Solvinkelen i byer i nord er lavere enn man kanskje skulle tro, selv i den lyseste årstida midt på sommeren.

I Tromsø er solvinkelen alltid under 45 grader og et bygg vil derfor alltid kaste like lang skygge som byggets høyde. I dag, 25. februar, er maksimal solvinkel i Tromsø 11,4 grader  Som eksempel ville det nå skrinlagte hotellprosjektet til Buchhardt på 83 meter, midt på dagen i dag kaste en skygge på ca 450 m. Store deler av året ville et slikt bygg skyggelegge parken ved Kunstmuseet og det planlagte nye uterommet og parkområdet sør for Mack.

I Svolvær har det blitt bygget et 10 etasjer høyt hotell sør for torget, noe som kaster lange skygger og dermed reduserer kvaliteten på uterommet vesentlig. Hotellet var sterkt ønsket, men plasseringen ble kanskje feil?

Et av de største uterommene i Tromsø, Stortorget, er skyggelagt av en påbygging som ble gjort for flere år siden: det ble bygget tre etasjer på eksisterende bygg på sørsiden av Stortorget. Det gjør at torgarealet i hovedsak er skyggelagt midt på dagen. Dette reduserer uterommets attraktivitet, spesielt i nordlige byer er sol viktig for at folk skal synes det er trivelig å oppholde seg ute.

En modig politiker ville kanskje ha undersøkt om det er mulig å reversere denne skyggelegginga av Stortorget. Tromsø sentrum har en knapphet på gode uterom, så et slikt byutviklingsprosjekt ville kunne få tilslutning.

Byggehøyden i Tromsø sentrum bør være på maksimalt 4-5 etasjer sør for store offentlige uterom, for å sikre at disse blir tilstrekkelig attraktive for å ferdes og oppholde seg i. Spesielt i nord setter innbyggere pris på sollyset, lyset i seg selv er en byutviklingskraft.

0 kommentarer på “Sol er byutvikling, spesielt i nord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: