Internasjonalt

Arctic Frontiers 21.01.2013

Konferansens første dag hadde innlegg fra ledende politikere og diplomater fra flere av de arktiske land: Norges utenriksminister, Sveriges utenriksminister, Canadas helseminister og leder av Canadian Northern Economic Development Agency, EUs kommisjonær for maritime næringer og fiskerinæringa, nestlederen for det russiske sikkerhetsrådet, ambassadøren for Kina i Norge og ambassadøren for Sør-Korea i Norge.

Også ledende forskere og byråkrater fra Norge og Russland var på talerstolen.

Næringslivet var representert ved lederen for ConocoPhillips i Europa.

Det mest iøynefallende var at de fleste talerne i hovedsak hadde det samme budskapet: det arktiske området er en ressursreserve for verden som kan få en økende rolle som leverandør av energi og andre naturressurser. De klimatiske og miljømessige forholdene er utfordrende i ulik grad i de forskjellige deler av Arktis, men det er tro på at forskning vil kunne gi en bærekraftig utvinning av disse ressursene. I tillegg er klimaendringens effekter på havis og havoppvarming en fordel for transport (den nordlige sjørute) og fiskeressurser som vil kunne få betydelig større vekstområder.

Det ble også vektlagt at Arktisk ikke er et homogent område. Det «kakestykket» av Arktis som er innenfor en sektor fra Island til Arkhangelsk har i stor grad isfritt hav og relativt overkommelige klimatiske utfordringer når det gjelder utvinning av naturressurser til havs. Det betyr at olje- og gass-bransjen i hovedsak ser for seg Norskehavet, Barentshavet og Karahavet som interessante områder.

De fleste politiske talerne trakk frem Tromsøs rolle som Arktisk hovedstad. Espen Barth Eide, Norges utenriksminister, sa: Tromsø er for oss den arktiske hovedstad, byen har alle elementer: økonomi, kompetanse og sentral arktisk beliggenhet.

Tromsø ble i dag sete for Arktisk Råd, ledelsen vil fortsatt turnere mellom de 8 arktiske medlemslandene. Interessen for å være observatør i rådet er stort: spesielt fra land i Østen. I tillegg til selvsagte land som Kina, Japan og Sør-Korea har også Singapore bedt om slik observatørstatus. Singapore er et logistikk-knutepunkt i Asia og er derfor interessert i utviklingen av nye transportruter mellom Europa og Asia.

Konklusjonen er at optimismen og fokus på muligheter rådet på konferansens første dag.

0 kommentarer på “Arctic Frontiers 21.01.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: