Internasjonalt Regionalutvikling

Hvem får verdiskapingen av 48 milliarder fat olje?

17 milliarder fat olje langs vestkysten og 31 milliarder fat langs nordvestkysten[i], i sum 48 milliarder fat. Dette gjelder den lille nasjonen Grønland. Til sammenligning er estimatet over de gjenstående oljereserver på norsk sokkel ca 27 milliarder fat[ii]. Det er altså svært store naturressurser Grønland disponerer, bare innenfor olje.

Verdien av Grønlands oljeressurser er beregnet til 21 375 000 000 000 kroner av U S Geological Survey i 2010 – altså 21,375 tusen milliarder kr. Med et antall innbyggere på bare 56 000, tilsvarer dette verdier for 382 mill kr pr innbygger.

Utvinning av olje i så pass øde og klimatisk utfordrende områder har høye kostnader, en prøveboring koster ca 1 milliard kroner, bla. pga. vern mot drivende isfjell. Likevel burde oljereservene kunne utgjøre en relativt stor nettoverdi pr innbygger.

glolje

Oljeindustrien er internasjonal og verdiskapingen skjer gjerne i multinasjonale selskap. For at oljevirksomhet og utvinning av andre naturressurser skal få en positiv effekt for Grønlands næringsliv og samfunn, så arbeider grønlenderne målbevisst for å posisjonere seg. Dette gjelder også for mineral- og jernmalmindustrien. Rambøll har siden i september jobbet for Grønlands hjemmestyre med mål om å utvikle næringslivet der til å bli kompetente leverandører til den internasjonale naturressursindustrien. Prosjektet vil gå over to år.

Les mer om det her: http://www.ramboll-management.com/news/viewnews?newsid=4304D8DF-E545-4FD9-84E6-57B16A84F4D4

Mange land er interessert i å posisjonere seg i forhold til Grønlands muligheter, stormakter som Kina og USA er selvsagte aktører. I et møte mellom den grønlandske statsminister og den sørkoreanske president i Seoul forrige uke, ble det inngått avtaler om samarbeid om utvikling av naturressurser, geologisk kartlegging, arktisk forskning og teknologiutvikling. Møtet i Seoul var en gjenvisitt etter presidentens besøk på Grønland i september.

Grønland legger ut letelisenser for olje for i alt 19 blokker i desember 2012 og i oktober 2013 utenfor nordøstkysten. Leteperioden er 16 år. Verdien av oljereservene her er ikke inkludert i overslaget på 48 mia fat. Disse blokkene ligger svært langt nord, nesten opp mot 80 grader. Til sammenligning ligger Longyearbyen på 78 grader nord.
Svalbard er i en gunstig posisjon i forhold til logistikk-funksjoner for disse offshoreaktivitetene.

Oljealderen har kommet til det høye Arktis. Industriaktørene er internasjonale, men både Grønland og Nord-Norge kan få viktige andeler av verdiskapingen av aktiviteten som skjer i de nordlige havområdene. Kompetanseutvikling og internasjonalt samarbeid er viktige forutsetninger for dette.


[i] U.S Geological Survey

[ii] Wikipedia

0 kommentarer på “Hvem får verdiskapingen av 48 milliarder fat olje?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: