Byutvikling

Tromsø har en verre posisjon enn Drammen

Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la denne uka fram sin månedsstatistikk. Terje Buraas, leder i EFF, kommenterte Tromsø spesielt: Tromsø er det nye Drammen.

Drammen har de siste årene hatt sterkest boligprisvekst i landet, hittil i år en prisvekst på 12 %.

Det er ikke uten videre helt enkelt å sammenligne Tromsø med Drammen, det er forhold som taler for at Tromsø kan være i en verre posisjon enn Drammen. Det vil si: etterspørselen etter boliger kan bli større her – eller kanskje mindre?

Drammen har hatt sin vekst i tilflytting mye på grunn av at Drammen ligger i en tett befolket del av Norge. Drammen har over flere år arbeidet målbevisst med å skape bolyst, byen er nesten totalfornyet når det gjelder offentlige uterom – spesielt områdene langs elva har blitt et sammenhengende attraktivt parkområde. Vannet i elva har blitt så reint at det nå også kan bades der. Også andre byutviklingstiltak drar i samme retning.

Flere av de som bor i Drammen jobber i Asker, Bærum eller i storbyen Oslo. Tromsø har ikke en slik posisjon i vesentlig grad, et fåtalls personer har sine arbeidsplasser på mindre steder som Hansnes, Nordkjosbotn og Finnsnes.  Men Drammen har også en motsatt effekt, flere av de som jobber i Drammen bor i andre byer eller tettsteder. Det gjelder ikke for Tromsø i særlig grad, boligmarkedet for de som arbeider i Tromsø er i all hovedsak innen for Tromsø kommunes grenser.

Lav grad av boligbygging i Tromsø og forventninger om vekst i etablering av nye arbeidsplasser i byen gir forventninger om prisvekst i boligmarkedet, men begrensningene i boligmarkedet i Tromsø kan også redusere veksten i nyetableringer. Hittil har nasjonale og internasjonale bedrifter sett på Tromsø som et naturlig valg for etablering av kontor i Nord-Norge, blant annet på grunn av byens størrelse og kompetansemiljøer. Hvis boligmarkedet blir for vanskelig, vil slike etableringer kunne bli vanskelig å gjennomføre. Tromsøs boligmarked er veldig lokalt, det finnes nesten ikke dagpendleralternativer – byen har derfor ingen særlig boligmarkedsreserve utenfor kommunegrensa og det blir lettere prispress i Tromsø enn i byer på Østlandet.

Prisveksten og prisnivået i Tromsø vil kunne bli så høyt at veksten i byen stagnerer, det er en verre posisjon å ha enn situasjonen i Drammen hvor prisene stiger på grunn av økt bolyst.

1 kommentar på “Tromsø har en verre posisjon enn Drammen

  1. Jeg har for lengst flyttet fra Tromsø fordi det gir » lite for pengene». Lavere lønnsnivå, dårligere servicetilbud, mer penger til bensin&transport&fly og ikke minst et elendig klima. At Tromsø skal bli som drammen kan jeg aldri forestille meg.

    Drammen verdsetter kompetanse i kommune, byutvikling og næringsliv, ansetter ikke basert på kjennskap, har et oppegående media som ser byen etter i kortene, og ikke minst kan de vise til resultater de seinere åra innenfor mange felt.

    Tromsø har bygget Jekta. Det sier mye om hvilken by det er i ferd med å bli, og om hvem som er den fremtidige målgruppa til byen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: