Regionalutvikling

Nord-Norge sett fra Grønland

Denne uka har jeg vært på møter i Tromsø med deltakere fra Grønland, representanter for Rambøll Grønland og for Nunaoil, Grønlands nasjonale oljeselskap.

For grønlenderne er Nord-Norge et forbilde. De ser på vår godt utviklede infrastruktur som et resultat av norsk oljesmurt offentlig økonomi. Hovedveisystemet i Tromsø-området, med tunneler og bruer er et iøynefallende eksempel som imponerer gjestene. Også Tromsø lufthavn blir trukket frem som et forbilde.

Grønland står foran en ny tid, leting etter olje pågår til svimlende kostnader – 1 mia DKR pr prøveboring. Isfjell må håndteres og slepes bort under boreperioden og alt personell hentes inn fra USA/Canada eller Europa. Også bergverksindustrien er i ferd med å kunne bli en milliardindustri, pr i dag står bergverk og gruvevirksomhet for under 1 % av Grønlands eksportinntekter. Det skal de neste to år investeres 2 mia $ i en ny gruve for jernmalm i Isua, et sted som ligger 100 km fra kysten. Det må derfor også bygges vei til kysten og en utskipingshavn for jernpellets.

LNS-gruppen, et nordnorsk bedrift, har kjøpt Greenland Mining Services og vil starte en rubingruve på Fiskenæsset. Der planlegger de 30 år drift.

Grønland har svært spredt bosetting, noe som gjør det kostbart å ha et vanlig nordeuropeisk nivå på offentlige tjenester, transport og samferdsel. Inntektsbehovet er stort selv om det bare er 56 000 innbyggere i landet.

Som i Nord-Norge, er det spesielle utfordringer knyttet til naturgitte forhold. Klima, naturens sårbarhet og store avstander er fellestrekk. Grønland vil stå på egne bein, derfor er det stort fokus på å nytte de muligheter som malm, mineraler og hydrokarboner gir. Grønlenderne vil være deltakere i sin egen utvikling – ikke passive tilskuere – de fokuserer derfor tydelig på å øke egen kompetanse om de nye næringene som kommer.

Nord-Norge og Grønland har mye til felles også når det gjelder slike mål. Nord-Norge kan bli en sterk partner for Grønland, LNS har allerede gått foran. Dette gir nordnorsk næringsliv og kompetanse muligheter, i Rambøll har vi allerede utstrakt kontakt mellom våre kontor i Tromsø og Nuuk.

0 kommentarer på “Nord-Norge sett fra Grønland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: