Næringsliv Regionalutvikling

Haleyg, et lite eventyr

Siden 1. januar har jeg vært i rådgiverbransjen i mitt eget aksjeselskap, Haleyg AS: Det har vært et lite eventyr.

For det første, det fysiske: Siden 3. januar har jeg hatt kontor i kontorfellesskapet FLOW Coworking i Strandgata 9 i Tromsø sentrum. Jeg gikk innom etter tips fra Kenneth Bless, som jeg traff 31. desember på en nyttårsfeiring. Da han fikk høre at jeg skulle starte for meg selv, sa han: – Det er bare ett alternativ, det er FLOW.

Kenneth Bless var fram til 31. desember adm.dir for Pellerin, en stor eiendomsaktør i Tromsø som eier bygget som FLOW har helt nyoppusset og spesialtilpasset lokale i.  Han hadde helt rett: FLOW har vært et perfekt sted å være for Haleyg – det er luftige og flotte lokaler, med store og romslige fellesareal og svært gode møteromsfasiliteter.

3. januar gikk jeg innom, spurte om det var plass til meg, fikk et ja fra FLOW’s Ingrid Brox Kielland, fant meg en fast plass på et 12-mannskontor og begynte å jobbe. Enkelt og greit.

Det satt en person i rommet da jeg kom, og det var bare fire plasser som var opptatte: Alle hjørneplassene, faktisk.  Litt stusslig å sitte i hvert sitt hjørne, tenke jeg og satte meg ved siden av Stian Hanssen, vi hilste og arbeidet var i gang.

Det knappe halve året jeg har vært på FLOW, er det Stian som har vært mest tilstede i 12-mannsrommet, så jeg er glad for at jeg valgte plassen ved siden av ham. Stian er altså min nærmeste coworker: En trivelig fyr som jobber jevnt og trutt med å utvikle et mobiltelefon-spill, hvor spillerne kan høste ressurser og bygge strukturer på skjerm med den virkelige verden som rom. Det tror jeg blir bra.

FLOW har en utmerket felles lunsjordning, til en ganske rimelig penge, håndtert av kokken Wilai Henriksen. Selv har jeg ikke vært den beste kunden til Wilai, rett og sett fordi jeg er småspist rundt lunsjtider: Jeg er best på middag. Det er også to øl-kraner i lunsjrommet – jeg har prøvd dem begge – innholdet er fra Mack borti gata. FLOW har også en egen Mood Manager: Adis Khaydarov. Han startet opp utpå seinvinteren en gang og er en blanding av resepsjonist og altmuligmann. Jeg liker tittelen, og den kler ham.

Tar jeg ikke feil, så har FLOW ca 1 300 m2 lokaler, noe er nok ledig – i hvert fall min plass fra september. Det må bare sjekkes ut, for dere i Tromsø som enten jobber alene eller er en liten bedrift på to-tre ansatte. FLOW er også et flott sted å være for besøkende fra andre byer som trenger et arbeidssted for en dag eller to.

For det andre, prosjektene: Siden januar har jeg hatt kunder i Vadsø, Tromsø, Finnsnes, Oslo, København, London, Zürich og Portland. Prosjektene har vært store og små, innen by- og eiendomsutvikling, regional utvikling, offentlige anskaffelser, parkeringsmarkedsanalyse, shipping, samarbeid mellom forskning og næringsliv og internasjonalt universitets-samarbeid. Jeg har også vært initiativtaker til å etablere det internasjonale næringslivssamarbeidet High North Atlantic Business Alliance, et prosjekt som har bragt meg til Portland, Halifax, St. John’s, Nuuk, Reykjavik og Torshavn. For meg er det viktig at prosjektledelsen i fortsettelsen blir ivaretatt fra Tromsø. Jeg jobber nå med å overføre prosjektet til andre. Byens rådgivermiljø er svært kompetent, så det er mange gode kandidater.

En rød tråd i arbeidet jeg har gjort i Haleyg (og i Rambøll siden 2010), har vært internasjonal regional utvikling, i hovedsak i to geografiske områder: (1) Arktisk Skandinavia (også kjent som Nordkalotten) og (2) I den internasjonale kystregionen i nordlige del av Atlanteren: Norge, Færøyene, Island, Grønland, atlantisk Canada og Maine, USA. Erfaringen jeg har, er at vi i Tromsø og Nord-Norge har mye til felles, både kulturelt og næringslivsmessig, med våre naboer i vest: Kyst-kultur og kyst-økonomi er et felles multiplum for videre utvikling av næringslivs-relasjoner.

For det tredje, samarbeidspartnere: I Haleyg har jeg hatt gleden av å være forretningsmessig kollega eller samarbeidspartner med svært kompetente bedrifter og organisasjoner i Norge: SolKom, Profio, Næringsforeningen i Tromsø-regionen, Arctic Economic Council, Norinnova, Nofima, Visit Tromsø, Tromsø Havn, Universitetet i Tromsø, JM Hansen Eiendom, Acea, ARCT, NINA, Framsenteret, Macks Ølbryggeri og Graff Brygghus; i Island: Eimskip, Arctic Circle Secretariat; i Storbritannia: Polar Research and Policy Initiative; i Tyskland: Alfred Wegener Intitute, i Færøyene: Torshavn Havn; i Grønland: Royal Arctic Line; i Canada: Port of Halifax, Atlantic Canada Opportunities Agency, Port of Argentia, St. John’s Board of Trade og i USA: Maine North Atlantic Development Office, Maine Port Authority, Soli DG, Eimskip USA, Archipelago Discoveries, O’Maine Studios og Maine Brewers’ Guild.

I disse organisasjonene har jeg møtt et fantastisk knippe mennesker med et stort fellestrekk: genuint ønske om å bidra til nærings- og samfunnsutvikling lokalt og internasjonalt.

For det fjerde, veien videre: Oppdragene og prosjektene jeg har jobbet med i Haleyg, har alle vært en innsats for at andre skal lykkes: Kunder, bransjer og næringsregioner. Dette gjør overgangen til rollen som etatssjef for næringsetaten i Troms fylkeskommune, fra august 2018, relativt kort. Det er en rød tråd: Der er oppgaven å jobbe som tilrettelegger og pådriver for næringsutvikling i Troms sammen med over 20 kolleger i etaten, samt med øvrige etater i fylkeskommune, kommuner og stat, og ikke minst sammen med næringslivet i en region i vekst – med stadig viktigere posisjon både nasjonalt og internasjonalt.

Troms kan bli en av de viktigste næringslivs-regionene i nordområdene. Forutsetningene er klart tilstede gjennom en høy kompetanseproduksjon, internasjonal orientering og høy grad av innovasjon i viktige næringer – til inspirasjon for andre sektorer. Sammenlignbare regioner i nord ser allerede på Troms som et forbilde: Kompetanse, teknologi, produkter og opplevelser fra Troms har et voksende marked. Den reisen vil jeg fortsatt aktivt være med på – Haleyg har gitt meg et godt grunnlag, selv om det kapittelet bare varte i litt over et halvt år.

 

 

0 kommentarer på “Haleyg, et lite eventyr

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: